ZAANDAM - Op 25 februari 1941 hoorden verzetsmensen in Amsterdam dat de Duitse bezetter enkele honderden Joodse mannen had samengedreven om op transport naar vernietigingskampen in Duitsland te plaatsen. Zij riepen op tot een staking waar breed gehoor aan werd gegeven. Ook in de Zaanstreek gingen diezelfde dag al enkele bedrijven plat en een dag later, op 26 februari was de staking langs de Zaan compleet. Met de Februaristaking van 1941 toonde ook de Zaanstreek haar afkeer van discriminatie en rassenhaat.

Ieder jaar wordt in Amsterdam op 25 februari en in Zaandam op 26 februari deze staking herdacht. In Zaandam komen de burgemeesters en inwoners van Zaanstad, Oostzaan en Wormerland bijeen om de Februaristaking op de Wilhelminabrug te herdenken. Dit jaar wordt de toespraak gehouden door burgemeester Peter Tange van Wormerland.

Kom dinsdag 26 februari naar de Wilhelminabrug in Zaandam
Wij nodigen u van harte uit om bij de herdenking op 26 februari aanwezig te zijn en hopen u deze ochtend te ontmoeten. Vanaf 9:30 uur ontvangst in de foyer van het Zaantheater, waarna om 9:50 uur herdenking bij het monument op de Wilhelminabrug.

*/ op de leestafel in de hal van het gemeentehuis liggen herdenkingskranten; die mag u meenemen.