ZAANSTAD - Het Jonkerplantsoen in de Kogerveldwijk in Zaandam is de afgelopen maanden opgeknapt en veranderd in een bijzondere plek. Dit werd vrijdag 9 juni met de inwoners uit de buurt gevierd. Zij hebben samen met de bedrijven in de wijk een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming hiervan.

De veranderingen in de wijk zijn mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie, waarmee bedrijven en bewoners in de openbare ruimte, duurzame verbeteringen konden aanbrengen. Het Jonkerplantsoen is als eerste gereed. Behalve het Jonkerplantsoen worden op termijn ook andere plekken in de wijk opgeknapt, zoals de spoorstrook en het pleintje bij de Noorderbrug en groenstroken naast de Alexanderbrug.

Het Jonkerplantsoen is toegankelijker gemaakt met paden. Langs de paden zijn een aantal zitplekjes gerealiseerd. Het bijzondere is dat deze bankjes zijn gemaakt van gerecycled kunststof afkomstig van lokale bedrijven. Ook de tegels hebben een duurzaam karakter. Deze zijn gemaakt van gerecycled puin. Samen met een aantal enthousiaste bewoners en de lokale hovenier zijn er door de gemeente onlangs struiken geplant, waardoor het plantsoen er veelzijdiger, kleuriger uit is komen te zien. Een groep bewoners neemt zelf het onderhoud van deze plantvakken  voor hun rekening.

Innovatief zijn ook de twee tegels met Led- verlichtingen op zonne-energie. Deze gaan branden zodra er langs of over gelopen wordt. Verder worden er afvalbakken met een zender geplaatst die aangeven wanneer ze vol raken. Met recht een plantsoen met een verhaal!