ZAANSTAD - De afgelopen weken krijgt de gemeente veel vragen, opmerkingen en meldingen over het groenonderhoud in de openbare ruimte. Wilt u iets melden, dan kan dat via 'melding maken' op zaanstad.nl.

In het voorjaar en in de zomer groeit alles sneller en weelderiger dan in andere delen van het jaar. De gemeente doet er alles aan om het groen in de gemeente goed bij te houden. Hoe kan het dan dat stoepen, wegen en goten er toch nog ‘groen’ uitzien?

Niet chemisch

In dit jaargetijde groeit alles erg snel, en nieuw groen komt snel op. Ten tweede gebruikt de gemeente sinds vorig jaar geen chemische bestrijdingsmiddelen meer om het onkruid te bestrijden. Op verhardingen wordt nu met andere methoden gewerkt, maar die zijn wel wat minder effectief, zoals het borstelen van onkruid en het bestrijden met hete lucht. Het bestrijden van onkruid in groenvakken moet gewoon handmatig gebeuren. Onkruid komt op die plekken snel terug.

Maaien

De gemeente krijgt opmerkingen van inwoners die vinden dat gras, bloemen en planten in bermen te hoog staan. Elke week wordt in kaart gebracht wat waar groeit, zodat de aannemers gericht op pad gestuurd kunnen worden. Bloemen krijgen zoveel mogelijk de ruimte. Sommige soorten zijn beschermd: die bermen worden overgeslagen. Maar alleen als dat mogelijk is, want de (verkeers)veiligheid staat uiteraard voorop.

Maak melding van wat beter kan

Vindt u dat het groenonderhoud in uw buurt of wijk beter kan? Maakt u daar dan vooral een melding.