ZAANDAM - Voor starters op de woningmarkt in Zaanstad is er een spannend nieuw alternatief: de crowdfunding hypotheek. Een nieuw soort woningfinanciering waarmee iedereen kan investeren in andermans hypotheek.

Hypotheekkantoor Finenzo biedt deze nu als eerste aan in Zaanstad. “We vinden een hypotheek deels via crowdfunding in de nieuwe wereld passen”, zo geeft Baldwin Stuvel van Finenzo aan. “Voor mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor sparen is het daarnaast ook een mooie oplossing. Zij kunnen nu investeren in andermans hypotheek.”

In samenwerking met Aegon

De nieuwe hypotheekvorm is een initiatief van Jungo in samenwerking met Aegon. Als er veel crowdfunders meedoen, profiteren de huizenkopers van een nog lager rentepercentage. Hiermee worden duizenden euro’s bespaard. Het overige deel van de hypotheeksom wordt gefinancierd door Aegon. Omdat dit tegen een lager risico kan, krijgen de kopers ook een lagere rente.

Vrienden en familie, maar ook mensen buiten de kennissenkring van de kopers, kunnen voor minimaal €250 een ‘aandeel’ nemen in de hypotheek. De kopers krijgen alle hulp om zoveel mogelijk investeerders te vinden.

Meer opties voor starters in Zaanstad

Voor starters in Zaanstad is het niet altijd even makkelijk om een huis en de juiste hypotheek te vinden. Stuvel is daarom blij met de nieuwe optie. “Een deel van de hypotheek kan via crowdfunding worden opgehaald. Dat zorgt voor veel nieuwe mogelijkheden. En ook nog eens voor een lagere hypotheekrente.““Het is een moderne manier van financiering, waarvan het me niet zou verbazen als dit voor een verschuiving gaat zorgen in de wijze waarop woningen worden gefinancierd. En we zijn er als kantoor trots op dat we dit kunnen aanbieden aan kopers in Zaanstad.”"