ZAANSTAD - Zaanstad blijft ook van 2023 tot en met 2026 een Regenboogstad. Wethouder Diversiteit Gerard Slegers: "Helaas is er nog steeds sprake van discriminatie, haat en zelfs geweld tegen lhbtiq+-personen. Dat is onacceptabel. Als Regenboogstad komen we op voor de rechten van de lhbtiq+-gemeenschap en zetten we in op preventie en het bestrijden van discriminatie. Wij willen dat iedereen in Zaanstad zichzelf kan zijn en zich veilig voelt."


Uit onderzoek in opdracht van de gemeente blijkt dat veel lhbtiq+-inwoners zich gediscrimineerd en niet geaccepteerd voelen. Het onderzoek laat zien ruim de helft van de onderzochte Zaanse lhbtiq+'ers te maken kreeg met discriminatie. Discriminatie of angst voor discriminatie leidt ertoe dat men niet altijd open durft te zijn over het lhbtiq+-zijn. Bovendien kreeg de helft van de respondenten te maken met een vorm van verbaal of fysiek geweld. Wethouder Slegers: "Dat zijn schokkende cijfers. Het onderzoek toont aan dat het noodzakelijk is dat wij ons volop blijven inzetten op het verbeteren van de acceptatie van lhbtiq+-personen in Zaanstad."

Regenboogsteden

In 2018 werd Zaanstad Regenboogstad. Dat is een samenwerking tussen het ministerie van OCW en verschillende gemeenten. De 53 Regenboogsteden werken samen met OCW aan meer acceptatie en aan het voorkomen en verminderen van discriminatie en geweld tegen de lhbtiq+-gemeenschap. Het ministerie ondersteunt de Regenbogensteden met kennis en met een bijdrage van € 20.000 per jaar.

Goede samenwerking met netwerkpartners

Zaanstad hield zich de afgelopen jaren onder andere bezig met het geven van voorlichting de over lhbtiq+-gemeenschap, bijvoorbeeld op scholen en bij de politie. Daarnaast werkt de gemeente aan meer verbinding door bijeenkomsten te organiseren. Ook is er een goede samenwerking tussen de gemeente en Zaanse lhbtiq+-netwerkpartners. Sinds 2020 organiseert Stichting Zaanse Regenboog jaarlijks de Zaanse Regenboogweek en ZaanPride!, een kleurrijke en inclusieve Pride Walk door het centrum van Zaandam. Dit jaar vindt de Zaanse Regenboogweek plaats van 2 tot en met 10 juni. ZaanPride! vindt plaats op zaterdag 19 juni.