ZAANSTAD - Elk jaar houdt de gemeente een telling van het aantal bezoekers in het centrum van Zaandam. Met deze cijfers wordt inzicht verkregen in de ontwikkeling en aantrekkelijkheid van het centrum. De gemeente neemt, onder andere in samenwerking met ondernemers, meerdere initiatieven om bezoekers naar de stad te trekken.

In 2016 bezochten 171.600 mensen in een week tijd het centrum van Zaandam. In 2017 is dit met 11 procent afgenomen naar 154.100. Ook in 2016 was sprake van een afname. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat Zaanstad vanaf dat jaar niet meer de enige stad in de omgeving was met een Primark.

Toename bezoekers Westzijde

Daar staat tegenover dat de bezoekers zich evenwichtiger spreiden over het winkelgebied. Het aantal bezoekers aan de Westzijde is toegenomen in 2017. Dit is in lijn met de ambitie van de gemeente om bezoekers beter te spreiden over de stad. Wethouder Dennis Straat: “In Zaanstad is op verschillende plekken veel te beleven, of je nu houdt van kunst, cultuur of winkelen. We blijven werken aan een levendige en interessante stad waar de Zaankanters, nieuwe bewoners en bezoekers zich thuis voelen.”

Gezamenlijke initiatieven

De gemeente neemt maatregelen om het winkelgebied aantrekkelijker te maken. Het opknappen van de buitenruimte is daar onderdeel van. Zo is er een subsidie voor gevelverbetering in het leven geroepen en wordt de Westzijde opgeknapt. Ook is er minder autoverkeer in de stad.

De gemeente gaat ook de openbare ruimte rondom de Rozenhof verbeteren. En de ontwikkeling en bouw van de Rozengrachttoren levert mogelijk ook meer bezoekers op. De begane grond is namelijk bestemd voor winkels, horeca en bedrijven. Daarnaast is de afspraak met de ontwikkelaar van de Rozengrachttoren om met de opbrengsten ervan de Rozenhof te revitaliseren.

“Via het platform MAAK.Zaanstad blijven we in gesprek met elkaar over de toekomst van Zaanstad. Wij waarderen de betrokkenheid en inzet van onze ondernemers en werken graag samen verder aan het mooie, unieke stadshart van Zaandam,” licht wethouder Dennis Straat toe.

Kijk voor meer informatie over MAAK.Zaanstad op: www.maak.zaanstad.nl

Ook op de lange termijn wil Zaanstad een stad zijn waar mensen met plezier wonen, werken en leren. Met MAAK.Zaanstad willen we werken aan meer en betere woningen, verbindingen en voorzieningen. Voor de Zaankanters van vandaag én voor nieuwe inwoners.