ZAANDAM - Handhavers van de gemeente Zaanstad hebben maandag zo’n 850 meloenen en dozen vol spitskool en groene kool aangeboden aan de Voedselbank. De etenswaren zijn vrijdag in beslag genomen bij een hercontrole van twee supermarkfilialen in Zaandam door gemeente, politie, Vreemdelingenpolitie, Inspectie SZW en Belastingdienst. Daarbij werden meerdere overtredingen geconstateerd.

Bij een eerdere gezamenlijke controle in april werden twee werknemers zonder verblijfsvergunning aangetroffen. Een derde persoon had geen werkvergunning. In één filiaal werkte ook nu een illegale vreemdeling. In het andere filiaal trof de Inspectie SZW een vervalst identiteitsdocument aan. De Inspectie SZW doet nader onderzoek naar overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen en de Arbeidstijdenwet. Ook de belastingdienst doet nader onderzoek.

Opnieuw illegale uitstallingen
In april werd vastgesteld dat de eigenaar bij herhaling uitstallingen op straat had geplaatst zonder vergunning. De eigenaar moest daarom een eerder opgelegde dwangsom betalen aan de gemeente Zaanstad. Toen dat niet gebeurde en de eigenaar doorging met het illegaal uitstallen van waren en voorwerpen hebben handhavers van de gemeente in juli al winkelwagens, pallets en zelfs een heftruck verwijderd.

Vrijdag stonden er dus opnieuw illegale uitstallingen, ditmaal met groente en fruit. Die zijn ook nu weer verwijderd door de handhavers van Straattoezicht. Omdat het zonde is de in beslag genomen etenswaren te vernietigen, is contact opgenomen met de Voedselbanken in de Zaanstreek en Amsterdam. Dat overleg heeft opgeleverd dat de meloenen en de kool vandaag zijn overhandigd aan de Voedselbank in Amsterdam.