ZAANDAM - In zes weken tijd hebben al 7.500 huurders met een waardebon van de gemeente energiebesparende producten in huis gehaald. Met deze producten besparen zij in totaal circa € 600.000 aan energiekosten. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt is blij dat veel mensen gebruik maken van deze actie. "Wij willen inwoners helpen met praktische oplossingen om hun energierekening omlaag te brengen. Veel Zaankanters worden hard geraakt door de stijgende energiekosten. De waardebon helpt om het energieverbruik te verminderen en daarmee te besparen op de kosten. Daarnaast is het beter voor het milieu. Huurders hebben al 1,3 miljoen kilo CO2 bespaard door hun energieverbuik te verlagen."

Op 22 februari startte gemeente Zaanstad in samenwerking met Winst uit je woning een waardebonactie, gesubsidieerd door het Rijk. Alle huurders van gemeente Zaanstad hebben een brief ontvangen met daarin een waardeboncode ter waarde van € 80. In totaal gaat het om ruim 10.000 huishoudens. Deze code kunnen de huurders online inwisselen voor allerlei energiebesparende producten. Denk daarbij aan een slimme thermostaat, radiatorfolie, een brievenbusborstel, een waterbesparende douchekop en LED lampen. Voor de bewoners die geen keuze kunnen maken, is er een energiebespaarbox met uitgekozen producten beschikbaar. De wethouder roept huurders op die hun waardebon nog niet hebben ingewisseld om dat snel te doen. Zo voorkomen huurders dat zij achter het net vissen omdat de subsidie van het Rijk op is. Er is nog € 237.498 beschikbaar aan budget vanuit het Rijk.

Gratis adviesgesprek energiecoach


Huurders kunnen zich ook aanmelden voor een gratis advies van een energiecoach. Energiecoaches zijn enthousiaste vrijwilligers uit de buurt. Zij adviseren hoe het energiegebruik verlaagd kan worden door praktische tips én energiebesparende producten cadeau te geven. Een energiecoach denkt met de inwoner mee wat voor zijn woning of huishouden handig is. Tot nu toe hebben zich 44 huurders aangemeld voor een gratis adviesgesprek.

Werken aan een klimaatneutrale stad

Het verduurzamen van woningen is een belangrijk doel voor de gemeente. Wethouder Annette Baerveldt: "Zaanstad werkt aan een klimaatneutrale stad. Het verduurzamen van de Zaanse woningen helpt, want deze veroorzaken namelijk zo'n 25% van de CO²-uitstoot. Een energiezuinigere woning is goed voor het milieu én goed voor de portemonnee. Zaanstad wil dat iedereen mee kan doen aan de energietransitie, ook als je zelf geen eigenaar van de woning bent, maar een woning huurt."