ZAANDAM - De uitspraken van DENK-Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu houden de gemoederen in de Zaanse politiek flink bezig. Kuzu zei vandaag in een vlog van de voormalig Zaanse 'treitervlogger' Ismail Ilgun dat mensen die het multiculturele leven in een stad als Zaandam niet kunnen waarderen, zelf maar moeten oprotten.

Volgens DENK Zaanstad en Ilgun legt Kuzu hiermee de vinger op de zere plek in Zaandam en de wijk Poelenburg, maar daar denkt Democratisch Zaanstad-raadslid Juliette Rot heel anders over. "Dit soort polariserende uitspraken van Kuzu kan Poelenburg missen als kiespijn", zegt ze in een reactie tegen NH Nieuws. "Het zet dingen op scherp in een proces waar we juist alle steun en hulp kunnen gebruiken." Ze vraagt zich af of Kuzu wel weet wat nodig is voor Poelenburg. "Het gaat niet over etniciteit of nationaliteit; het gaat over criminaliteit."

Ilgun zegt dat de uitspraken van Kuzu uit de context zijn gehaald. "Als je de hele video bekijkt, begrijp je beter waarom hij dit zegt. Kuzu polariseert niet, maar legt de vinger juist op de zere plek. Hij vertegenwoordigt op deze manier een groep die niet werd gehoord. Ik zie ook helemaal niet in waarom dit Poelenburg in een negatief daglicht zou zetten. Alle mensen in Poelenburg leven in harmonie met elkaar."

Blanke Nederlanders
Volgens Ilgun wordt de multiculturaliteit van Poelenburg door raadslid Rot 'geproblematiseerd'. "Dat is dan haar gebrek. Naar mijn idee kijken de blanke Nederlanders in Poelenburg veel positiever naar de multiculturele samenleving." Rot was eerder een van de slachtoffers van de Zaanse treitervlogger. Zij werd geïntimideerd door Ilgun tijdens een met onze mediapartner NH Nieuws.

Sebnem Pencar, fractievoorzitter van DENK in Zaanstad, sluit zich bij Ilgun aan. "Kuzu's boodschap is duidelijk: er moet wederzijdse acceptatie zijn, ook in Poelenburg. Dat statement is belangrijk en niet zijn taalgebruik", aldus Pencar tegen NH Nieuws. "Rot én Democratisch Zaanstad plaatsen de bewoners van Poelenburg in een hokje." Pencar zegt het 'mooi' te vinden wat er in de vlog gebeurt tussen Kuzu en Ilgun. "Ismail zegt dat hij niet wordt geaccepteerd. En ja, hij heeft dingen gedaan die niet oké zijn, maar nu hij op het juiste pad is, moeten we hem stimuleren in plaats van afkraken."

Debat
Rot zegt graag over Poelenburg in debat te gaan met Kuzu, maar dat ziet Pancar haar Tweede Kamer-lid niet snel doen: "Na deze vlog? Nee, wij nemen waar in Zaanstad. Maar er mogen wel wat meer raadsleden naar de wijk."