ZAANSTAD - Gemeente Zaanstad verleent de jaarlijkse kanjersubsidie dit keer aan drie monumenten: een hooihuisboerderij aan de Communicatieweg Oost in Assendelft (€ 50.000,-), een voormalig volksbadhuis aan de Parkstraat in Zaandam (€ 50.000,-) en de Wormerveerse Vermaning aan de Zaanweg in Wormerveer (€ 35.000,-).

Wethouder Natasja Groothuismink: "Ons erfgoed geeft Zaanstad identiteit, het maakt zichtbaar dat we een gedeelde geschiedenis hebben. En het is belangrijk dat we ons richten op wat ons bindt, in plaats van wat ons kan verdelen. Monumenten als deze verbinden het verleden, met het heden en - mede dankzij deze subsidie – de toekomst."

Over de monumenten

Alle drie de panden zijn een belangrijk onderdeel van de Zaanse geschiedenis. De hooihuisboerderij aan de Communicatieweg Oost in Assendelft is typerend voor de Zaanstreek, maar is inmiddels zeldzaam. Dit boerderijtype heeft zowel moderne stenen gevels als ook een houten hooiberg. Ook het volksbadhuis aan de Parkstraat in Zaandam is zeldzaam. Het herinnert aan de groeiende welvaart in de Belle Epoque (ca. 1870-1914) en de verbetering van de hygiënische standaard. De Wormerveerse Vermaning / Doopsgezinde Vermaning is een rijksmonument uit 1830, ontworpen door de architect Hendrik Springer. De bouwstijl met onder andere Dorische zuilen is typisch voor die periode, waarin Griekenland onafhankelijk werd van het Ottomaanse Rijk, en de klassieke bouwstijl weer als inspiratiebron opkwam.

Over de Kanjersubsidie

Het college heeft besloten dit jaar alle drie de aanvragen voor de Kanjersubsidie te verlenen, ookal voldeden ze niet aan alle criteria. Het meest zwaarwegend is het criterium dat ze alle drie een belangrijke bijdrage aan de instandhouding van het Zaans erfgoed leveren. Wel is dit aanleiding om de subsidieregeling te evalueren en volgend jaar te vervangen door een regeling die beter aansluit op de praktijk.