ZAANSTAD - De kermis in Assendelft van 3 tot 8 oktober en de bijbehorende evenementen zijn afgelast. Na overleg met de organisator die namens de gemeente de kermis organiseert, komt naar voren dat de regels om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen (onder andere de 1,5 meter afstand) onvoldoende gewaarborgd kunnen worden door de beperkte ruimte en het karakter van deze dorpskermis.

Reserveer van te voren als je naar het café wilt

Gemeente en de horeca in Assendelft adviseren inwoners om op de geplande kermisdata niet zonder reservering naar de cafés en de terrassen te komen. Reserveren kan via de websites van de horecagelegenheden. Mochten de cafés en terrassen vol zijn, stel je bezoek dan uit tot een rustiger moment, zo luidt het advies van de horeca.

Gebrek aan ruimte

In het centrum van Zaandam is de kermis wel doorgegaan. Hier kon de organisatie garanderen dat de geldende corona-richtlijnen gewaarborgd konden worden. Dat heeft onder andere te maken met de ruimte op de Burcht. In Assendelft is er minder ruimte waardoor het erg lastig is voor ondernemers en bezoekers om 1,5 meter afstand te houden.


Samenkomst en feest

Daarnaast komen de bezoekers van de kermis in Zaandam komen vooral voor de attracties. Bij de kermis in Assendelft ligt dat anders. Het accent ligt hier meer op samenkomst en feest. Hierdoor ontstaat een aanzienlijke kans op een grote groep stilstaande mensen op korte afstand van elkaar, met een groot risico op coronabesmettingen. Het handhaven hierop wordt daarnaast bemoeilijkt doordat er in veel gevallen ook sprake is van alcoholgebruik.