ZAANDAM - In januari 2021 plant de gemeente Zaanstad kerstbomen met kluit in het kerstbomenbos naast Zorgcentrum Pennemes in de Rosmolenwijk. Vorig jaar startte de gemeente al met deze actie en waren er genoeg bomen voor een vol bos. De verwachting was dat ongeveer 30% tot 40% van de bomen aan zouden slaan en dit is uitgekomen. Daarom is het nu een goed moment om de lege plekken in het kerstbomenbos aan te vullen. Wethouder Gerard Slegers (Openbare Ruimte): "Zaanse inwoners kunnen helpen en meedoen om Zaanstad een beetje groener te maken. De voorwaarde is wel dat het om kerstbomen met kluit gaat. Deze kunnen we dan planten bij het verzorgingstehuis en Zaanstad een klein beetje groener maken."

Meedoen kan op twee manieren. Bewoners kunnen hun kerstboom met kluit zelf op de grond in het kerstbomenbos plaatsen. Dit kan op 8,9 of 10 januari bij Pennemes 7, Joachim Kleinsorgstraat. De gemeente kan ook de kerstboom komen ophalen. De kerstbomen met kluit die in goede staat verkeren, 'redt' Zaanstad van de kraakpers. Op 11 en 12 januari worden de kerstbomen planten in het kerstbomenbos. Vanwege het coronavirus kunnen bewoners dit keer helaas niet helpen graven en is er geen borrel.

Een gezonde leefomgeving met (kerst)bomen
"Ieder jaar kopen we in Nederland zo'n 2,5 miljoen kerstbomen. Bijna al deze bomen worden na kerst vernietigd. En dat is jammer. Want meer bomen in Zaanstad zuiveren de lucht en slaan CO2 op. Ook bieden ze beschutting en voedsel voor vogels en insecten. En helpen ze bij het verwerken van regenwater. Bovendien zien ze er mooi uit en blijven het hele jaar groen. Ik hoop van harte dat veel inwoners hun bomen na de kerst willen doneren," aldus wethouder Slegers.