ZAANDAM - Vandaag haalden zo’n 50 kinderen grijpers en handschoenen op bij de gemeente Zaanstad om de komende week zwerfafval op te ruimen. Zwerfafval is slecht voor mensen, dieren en het milieu. Daarom blijft het belangrijk om aandacht te besteden aan de gevolgen van zwerfafval.

Wethouder Openbare Ruimte, Gerard Slegers: “Ik ben erg trots dat zoveel kinderen en hun ouders zich inzetten om Zaanstad schoner te maken. Een bijkomend voordeel is dat de kinderen lekker buiten zijn en bewegen tijdens het opruimen. Dit is erg belangrijk nu dat minder vanzelfsprekend is vanwege de coronamaatregelen.” De kinderen kunnen de hele week op pad om afval te verzamelen. Het afval kunnen ze weggooien in de grote containers op straat. De grijper leveren ze aan het eind van de week weer bij de gemeente in.

Kleur- en tekenwedstrijd

De gemeente organiseert deze week ook een kleur- en tekenwedstrijd met als thema ‘Weg met peuken op straat’. Kinderen kregen vandaag een kleurplaat mee en deze kunnen ze 21 april weer inleveren als ze de grijper terugbrengen. Die dag zijn er allerlei activiteiten. Kinderen kunnen hun kennis laten testen bij het afvalrad. Alle kinderen die hun kleurplaat of tekening inleveren, krijgen een leuk cadeautje. Degene die de mooiste kleurplaat of tekening bij ons inlevert, wint een cadeaubon. Van de mooiste tekening laat Zaanstad een poster maken. Die posters worden geplakt op afvalbakken en op plekken waar mensen veel sigaretten op de grond gooien. De prijsuitreiking voor de mooiste kleurplaat en tekening is op woensdagmiddag 28 april. De prijswinnaars krijgen hiervoor een uitnodiging.

Voorkomen van zwerfafval
Zwerfafval is en blijft een omvangrijk en lastig probleem. Vogels, dieren en vissen zien het afval soms aan voor voedsel en kunnen daar ziek van worden of zelfs overlijden. Afval trekt ongedierte aan, kan de bodem vervuilen en opruimen is erg kostbaar. Om bij te dragen aan het verminderen van zwerfafval, neemt de gemeente allerlei stappen. Zo worden afvalvakken geplaatst, wordt er regelmatig geveegd en afval geprikt met verschillende (vrijwillige) teams. Ook werkt de gemeente aan bewustwording bij inwoners over de gevolgen van zwerfafval. Dit is een speerpunt van Zaanstad.