WORMERVEER - Een bijzonder feestelijke gebeurtenis dinsdag in Wormerveer. Janus Slootmans (96) en Reel Slootmans-Onsman (95) vieren dan hun 75-jarige huwelijk. Een uitzonderlijk jubileum en dat vraagt om uitzonderlijke felicitaties. De kamerheer van de Koning, Jonkheer Mr. Th.S. Roëll, komt het echtpaar gelukwensen namens Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. Hij komt samen met burgemeester Vreeman, die de felicitaties namens het college van B&W overbrengt. De pers is hierbij van harte welkom.

Het was liefde op het eerste gezicht. Janus Slootmans reed in Zaandam op zijn fiets naast de bus en zag een leuk meisje zitten. Hij is achter de bus aangereden en heeft haar aangesproken toen zij uitstapte. Het was meteen raak.

Toch was het stel misschien niet zo snel getrouwd als het geen oorlog was. Om te voorkomen dat Janus tewerkgesteld zou worden in Duitsland stapten ze in 1942 in het huwelijksbootje. De truc werkte maar even, want niet lang daarna moest Janus Slootmans alnog naar Duitsland. Toen hij een keer op ‘verlof' mocht, aarzelde hij geen moment, dook onder en ging niet terug naar Duitsland. In de Telegraaf vertelde het echtpaar onlangs uitgebreid over deze gebeurtenissen.

Janus en Reel woonden eerst aan de Westzijde in Zaandam, waar ze twee kinderen kregen, Andries en Corrie. Later verhuisden naar Wormerveer, waar ze nu nog steeds wonen. Janus Slootmans werkte tot zijn pensioen bij Pieter Schoen (het latere Sigma Coatings) als kleurmaker. Zijn vrouw werkte als huishoudelijke hulp. Het echtpaar heeft drie kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Beiden zijn nog redelijk gezond en mogen, met behulp van de rollator, nog graag een wandelingetje maken.