ZAANDAM - Een Koninklijke Onderscheiding voor Harry Gras (61), directeur van Houtimport Gras. De Koger werd donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn jarenlange inzet voor de Zaanse en Nederlandse houthandel. Dat gebeurt na afloop van de ledenvergadering van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) in Kasteel Woerden. De versierselen worden uitgereikt door de burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk, Christiaan van der Kamp, die daarnaast ook een inwoner van zijn eigen gemeente mag onderscheiden.

Gras was ruim twintig jaar voorzitter van ‘De Zaansche Houtkoopers', de vereniging van Zaanse houthandels. Landelijk maakte hij furore als bestuurslid en voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH). In 2016 werd hij zelfs benoemd tot erevoorzitter van de VVNH.

Gras was ook veertien jaar delegatielid van de Nederlandse vertegenwoordiging in de International Softwood Conference (Naaldhoutconferentie) en was als zodanig nauw betrokken bij de organisatie van de naaldhoutconferenties in 2002, in hotel Huis ter Duin in Noordwijk, en in 2015 in hotel Renaissance-Koepelkerk in Amsterdam.

In de Zaanstreek was Harry Gras mede-oprichter van Stichting 'Het Jonge Schaap' waarmee hij zich inzette voor de herbouw van een bovenkruiende houtzaagmolen op de Zaanse Schans. Daarnaast was hij ook nog adviseur bij de opleiding International Timber Trade en was hij een belangrijke vraagbaak voor Peter Roggeveen, de auteur van 'Hout aan de Zaan', hét boek over de geschiedenis van de Zaanse houthandel.