ZAANDAM - Op vrijdag 16 juni reikt locoburgemeester Harrie van der Laan een lintje uit aan de heer Freerk Auke (Frits) Boom. De heer Boom ontvangt een Koninklijke Onderscheiding met name vanwege zijn jarenlange verdiensten bij Stichting Hospice voor de Zaanstreek.

De heer Boom heeft onlangs aangekondigd al zijn Zaanse activiteiten te staken, omdat hij uiterlijk juni 2023 naar het Oosten van het land verhuisd. Hij ontvangt een lintje na afloop van zijn laatste bestuursvergadering van Stichting de Hospice Zaanstad.

De pers is van harte uitgenodigd om bij deze bijzondere gebeurtenis aanwezig te zijn. De uitreiking is op vrijdag 16 juni om 17.00 uur. U bent welkom bij Buurthuis de Pelikaan, Kervelstraat 185-A, 1562 AJ Krommenie.

Achtergrondinformatie
De heer Frits Boom heeft verschillende maatschappelijke verdiensten op zijn naam staan. In 2006 sloot hij zich aan bij de groep die een hospice in de Zaanstreek wilde realiseren. Ze richtten de stichting Hospice Zaanstreek op en vormden het eerste bestuur. Na de opening van Hospice ‘De Schelp’ kwam er in 2023 ook een tweede Hospice: ‘het Tij’ in Zaandam. Bij de totstandkoming van de tweede hospice heeft de heer Boom ook een belangrijke rol gespeeld.

Hij was namens het bestuur verantwoordelijk voor het proces van verbouwing en inrichting van het pand en van de tuin. Zo zorgde hij voor sponsoring, regelde hij de vergunningen, maakte hij afspraken met de aannemer en deed hij de bouwbegeleiding. Ook hij maakte daarnaast de afspraken met de hovenier en nam geregeld zelf een bezem in hand om buiten aan het werk te gaan.

De inzet van de heer Boom in deze periode wordt enorm gewaardeerd, omdat de overige taken voor hospice De Schelp ook doorliepen. Huis, tuin, ICT, het samenstellen van de Nieuwsbrief en het schrijven en bewaken van protocollen maken deel uit van zijn portefeuille in het bestuur.
Daarnaast werkte hij aan zijn proefschrift en schreef hij artikelen voor wetenschappelijke tijdschriften. In deze periode werd hij ook mantelzorger van zijn vrouw.

Goede doelen spelen een belangrijke rol in het leven van de heer Boom. Sinds 1988 is hij lid van de Rotaryclub Zaandam. Zijn betrokkenheid bij de club is groot en hij heeft ongeveer alle functies die er zijn in de loop der jaren vervuld.
De heer Boom is sinds 2007 secretaris van de Stichting Hoekmanfonds. Het Hoekmansfonds is opgericht door voormalig verzetsman Adriaan van Os, met als doelstelling om op 4 mei en op andere belangrijke herdenkingsmomenten bloemen te leggen bij de verzetsmonumenten in Zaanstad.

De heer Boom was tijdens zijn werkzame leven ziekenhuisapotheker. Hij ging in 2013 met pensioen, maar heeft in de periode van 2013 -2023 zijn levenswerk afgerond in een proefschrift waarin hij de strategie bespreekt over het steriel houden van infusen en injecties.De heer Boom verdedigde zijn proefschrift op 14 maart 2023 jl. bij de Rijksuniversiteit Groningen.
De heer Boom was bovendien één van de grondleggers van het GMP-Z keurmerk (Good Manufacturing Practice Ziekenhuisfarmacie). En hij heeft gezorgd voor de totstandkoming van de Handreiking VTGM voor de Vereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland

Over de Koninklijke onderscheiding
De heer Tuijn zal worden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding wordt verleend aan iemand die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis.

Over de uitreiking
De gelegenheid is een feestelijke bijeenkomst na afloop van de laatste bestuursvergadering van de heer Boom bij Stichting de Hospice Zaanstad.