ZAANDAM - Op vrijdag 24 maart reikt burgemeester Jan Hamming een lintje uit aan de heer Klaas Tuijn. Klaas ontvangt een Koninklijke Onderscheiding vanwege zijn jarenlange verdiensten bij Stichting Hospice voor de Zaanstreek. Hospice De Schelp in Krommenie biedt in een huiselijke omgeving zorg aan mensen met een levensverwachting van minder dan 3 maanden. Inmiddels is er ook een tweede hospice geopend in Zaandam.

De heer Tuijn heeft aangegeven dat hij terug zal treden als penningmeester van de stichting. Bij dit afscheid ontvangt hij een lintje.

De pers is van harte uitgenodigd om bij deze bijzondere gebeurtenis aanwezig te zijn. De uitreiking is op vrijdag 24 maart om 17.00 uur. U bent welkom bij de Commandeurskamer van "De Hoop op d'Swarte Walvis", Kalverringdijk 15, 1509 BT Zaandam.

Achtergrondinformatie


De heer Tuijn was vanaf de oprichting van Stichting Hospice voor de Zaanstreek al van grote waarde. Sinds de oprichting in 2006 was hij actief als penningmeester. Daarnaast bracht hij grote deskundigheid met zich mee, met name op het vlak van zorgwetgeving. Bij de opzet van een hospice komt dat goed van pas. In de beginfase hield hij zich bezig met de aanvraag van subsidies en andere gelden, zoals sponsering en donaties, omdat er een locatie moest komen.

Toen hospice De Schelp op 8 oktober 2008 van start ging, bleef hij zijn rol als penningmeester met veel enthousiasme vervullen. Ook werd hij geprezen om zijn nauwkeurigheid en zijn snelheid bij de werkzaamheden. Jaarlijks kreeg hij daarvoor complimenten van de accountant die de cijfers controleert. Dat maakte ook het bestuur heel trots. Bij de voorbereidingen voor de opening van de tweede hospice zorgde de heer Tuijn weer voor de aanvragen voor financiële ondersteuning.

Stichting Hospice Zaanstreek is niet het enige waar de heer Tuijn zich mee bezig hield. Zo is hij ruim 30 jaar penningmeester bij Stichting Vrienden van Lambert Melisz en is hij vele jaren penningmeester geweest bij de Vereniging Westzaanse Gemeenschap. Ook is hij al meer dan 30 jaar actief bij het stembureau in Westzaan.

De heer Tuijn was daarnaast wekelijks op locatie te vinden bij de Stichting Hospice Zaanstreek, want controle op het huishoudboekje in het "grote gezinshuis" hoort er – zoals hij zelf stelt – ook bij. De stichting waardeert de inspanning die de heer Tuijn de afgelopen jaren heeft geleverd enorm. Zij konden al die jaren vertrouwen en bouwen op "de man die op de centjes let".

Over de Koninklijke Onderscheiding

De heer Tuijn zal worden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding wordt verleend aan iemand die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis.

Over de uitreiking


De uitreiking vindt plaats onder het mom van een "Feestelijke bijeenkomst om het succesvolle traject om tot het tweede Hospice te komen met elkaar af te sluiten". Maar er wordt ook stilgestaan bij het afscheid van de heer Tuijn als penningmeester van de Stichting Hospice voor de Zaanstreek. De voorgestelde uitreiking in december 2022 ging niet door, omdat de opening van de tweede hospice vertraging opliep. Het afscheid en de uitreiking waren daarom uitgesteld. De heer Tuijn bleef daardoor langer aan als penningmeester.