ZAANDAM - Vandaag ondertekenden Timpaan, Ontwikkeladviseur en de gemeente Zaanstad de koopovereenkomst voor 380 woningen in het gebied Oostzijderveld. Een centraal gelegen locatie: dichtbij natuur en water, het centrum van Zaandam en bij OV-knooppunten. De ontwikkeling past bij de Zaanse ambities. Namelijk de enorme woningbouwopgave waar Zaanstad voor staat en een stad creëren waar inwoners zich, ook op de lange termijn, thuis voelen.

Mijlpaal voor een van de grootste gebiedsontwikkelingen in Noord-Holland
De Kogerveldwijk is aan het groeien en op termijn komen er 2.000 tot misschien wel 2.500 woningen bij. Oostzijderveld draagt daar flink aan bij. De ondertekening van de koopovereenkomst van de grond is daarom een belangrijke mijlpaal: de eerste fase van de ontwikkeling wordt daarmee in gang gezet. Namens Timpaan tekende algemeen directeur Ingeborg de Jong, namens Ontwikkeladviseur Jethro van Veen en Theo Decnop en namens de gemeente wethouder Natasja Groothuismink. Ook gedeputeerde Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland was aanwezig. De gemeente Zaanstad en de provincie Noord-Holland werken sinds vorig jaar namelijk samen in de "samenwerkingsovereenkomst Zaanstad-Midden" op het gebied van stedelijke transformatie en de ontwikkeling van OV-knooppunten. Kijk hier voor meer informatie over deze samenwerkingsovereenkomst.

Verschillende soorten woningen
Op de voormalige sportvelden kunnen straks verschillende typen woningzoekers terecht. Starters, gezinnen en ouderen. Van de woningen die in de eerste fase gebouwd worden, is ongeveer 20% bestemd voor sociale huur. Iets minder dan de helft is bestemd voor de verkoop.

MAAK.Zaanstad
In de uitgangspunten is onder meer gelet op de samenhang tussen de plannen in de eerste fase en tweede fase van het Oostzijderveld en op toekomstige ontwikkelingen in de rest van de Kogerveldwijk. De ontwikkeling van het voormalige VVZ-terrein loopt namelijk vooruit op het gebiedsperspectief dat in het kader van MAAK.Zaanstad voor de hele Kogerveldwijk wordt opgesteld.

De ontwikkeling van Oostzijderveld draagt bij aan de ambities op gebied van duurzaamheid, woningbouw en kwaliteit van MAAK.Zaanstad. Dat heeft tot doel om samen met inwoners, ondernemers, organisaties en gebiedseigenaren te zorgen dat Zaanstad ook op de lange termijn een veilige stad is waar mensen zich thuis voelen en met plezier wonen, werken en leren.

Kleur de buurt
Op de bouwlocatie van gebiedsontwikkeling Oostzijderpark staan tientallen bouwhekken die niet bepaald een vrolijk beeld schetsen. Dat gaat veranderen. Vrijdag 15 februari is, naast de ondertekening, direct ook het startschot gegeven voor een prijsvraag. Kinderen uit de omgeving worden uitgedaagd om een tekening te maken voor op deze hekken. Doeken van wel 3,5 bij 2 meter groot! Een vakjury onder leiding van een bestuurder van de gemeente Zaanstad beoordeelt de doeken en zal op 29 maart 2019 de prijs uitreiken aan de winnende inzending. De winnaar ontvangt €1.500,- om te besteden aan een goed initiatief voor de buurt. Met deze prijsvraag wordt juist de jeugd gevraagd wat ze bij dit gebied verwachten en hopen. Op het doek laten ze zien wat hun ideale woonwijk zou zijn. Meedoen aan de actie? Ga naar www.oostzijderpark.nl/kleuren voor meer informatie.

Top 16 woningbouwprojecten
Oostzijderpark is een van woningbouwprojecten uit de door dit college vastgestelde Top 16. Deze projecten krijgen prioriteit wat betreft gemeentelijke begeleiding om zo tempo te maken met de woningbouwproductie. Dit college heeft de ambitie om 1.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen, waarvan 300 sociale huurwoningen. Het Oostzijderpark levert een belangrijke bijdrage aan de realisatie van die ambitie.

Wilt u meer weten over MAAK.Zaanstad?
Kijk dan op: www.maak.zaanstad.nl of op www.maakkogerveldwijk.zaanstad.nl.

Meer informatie over de ontwikkeling van het Oostzijderveld is te vinden op de website van de ontwikkelaars: www.oostzijderpark.nl