ZAANDAM - Zaanstad is van plan om 611 kunstwerken van Zaanse makers te schenken aan het Zaans museum. De kunst is onderdeel van de gemeentelijke kunstcollectie. Wethouder Cultuur Annette Baerveldt: ‘We willen onze kunst op deze manier toegankelijk maken voor iedereen. Kunst is er om te delen, om van te genieten en om te prikkelen.’

De collectie bestaat uit onder meer schilderijen, beelden en aardewerk. De werken die de gemeente van plan is om aan het Zaans Museum te schenken, geven inzicht in de geschiedenis en kunstontwikkeling van onze regio in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Kunst is van ons allemaal
Nikola Eltink, directeur van het Zaans Museum, is enthousiast over de voorgenomen schenking: ‘Het is een verrijking voor onze collectie. Ik vind het belangrijk dat inwoners de werken, gemaakt door Zaanse kunstenaars, kunnen zien. Deze kunst is van ons allemaal en is bedoeld om het hart en hoofd van onze bezoekers te raken.’ Het Zaans Museum zal na de schenking alle werken opnemen in de online catalogus die voor iedereen gratis te bezoeken is. Het museum zal ook een aantal werken tentoonstellen.

Kunstenaars ondersteunen
In totaal bezit de gemeente zo’n duizend kunstwerken. Het overgrote deel van de gemeentelijke collectie bestaat uit werken die zijn aangekocht via een regeling om kunstenaars te ondersteunen. Deze regeling liep van1956 tot en met 1987. Omdat de gemeente niet de kennis en de mankracht heeft om een kunstcollectie te beheren, staat deze kunst in een depot. In navolging van andere gemeenten heeft Zaanstad besloten om de collectie in fases af te stoten. In de volgende fase wordt de overgebleven kunst in het depot aan de makers en hun erfgenamen te koop aan geboden. De werken die na deze ronde overblijven, worden verkocht.

Conform de regelgeving, publiceert de gemeente binnenkort in de Staatscourant dat zij van plan is om een deel van de collectie te schenken. Inwoners die het niet eens zijn met dit voornemen kunnen binnen zes weken na publicatie een zienswijze indienen bij de gemeente.