ZAANDAM - Het aantal bezoekers van het afvalbrengstation in Zaandam en Westknollendam is, sinds de uitbraak van de coronacrisis, enorm toegenomen. Dit zorgt voor lange rijen wachtende auto's op de toegangswegen naar de ingangen. Niet alleen bij het afvalbrengstation wordt meer afval gebracht, ook brengen mensen meer afval naar de containers en wordt meer afval gedumpt in eigen buurt. HVC en gemeente Zaanstad roepen inwoners op een bezoek aan het afvalbrengstation uit te stellen.

Op het afvalbrengstation worden vanwege de veiligheidsmaatregelen per keer maximaal vijf auto's toegelaten. Vanwege de drukte ontstaat filevorming bij de ingang van het station. Om de situatie veilig te houden en het verkeer door te laten stromen, zet de gemeente Zaanstad binnenkort verkeersregelaars in. HVC en gemeente Zaanstad roepen op om het bezoek aan het afvalbrengstation uit te stellen. Mensen die toch besluiten naar het station te komen, moeten rekening houden met lange wachttijden die kunnen oplopen tot 1 tot 2 uur.

Ophalen van afval
In Zaanstad gaat de inzameling volgens het normale inzamelschema door. Maar nu mensen thuis blijven wordt er meer afval geproduceerd. De afvalbakken én restafvalcontainers raken sneller vol dan normaal. HVC leegt daarom de containers vaker en in sommige gevallen ook op zaterdag.

De toename van afval betekent ook dat er meer dan normaal afval naast de ondergrondse containers wordt geplaatst. Deze bijplaatsingen maken het voor de medewerkers van HVC lastiger om de ondergrondse containers te legen. Bovendien is het plaatsen van vuilniszakken of grof afval bij containers verboden en riskeren inwoners daarmee een boete.

Inwoners wordt gevraagd hun vuilniszak niet naast de container te zetten als deze vol is, maar een andere container te proberen of de zak dan nog even thuis te bewaren. Op die manier wordt het werk voor de chauffeurs makkelijker en blijft de buurt schoon. Om er voor te zorgen dat de situatie niet nijpender wordt, roepen HVC en de gemeente Zaanstad inwoners op minder afval te produceren (doe bijvoorbeeld nu geen extra grote opruiming) en vragen het afval goed te blijven scheiden.