ASSENDELFT - Locoburgemeester Gerard Slegers mag zaterdag 12 oktober een Koninklijke Onderscheiding uitreiken aan de heer Egbert van den Heerik. De heer Van den Heerik wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn jarenlange vrijwillige inzet voor de samenleving. De onderscheiding wordt om 19.45 uur uitgereikt in restaurant D’Swarte Walvis op de Zaanse Schans. De pers is hierbij van harte welkom!


De heer Van den Heerik (62 jaar) is in 1978 begonnen bij de vrijwillige brandweer in zijn geboorteplaats Oud-Alblas. Na zijn verhuizing naar Assendelft in 1986 is hij daar ook bij de brandweer gegaan. Hij heeft diverse functies bekleedt zoals manschap, bevelvoerder, chauffeur, kazernecommandant en (interim) postcoördinator bij verschillende posten binnen de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Vanaf 2001 was hij ook werkzaam als medewerker Brandveilig Leven en Advies B bij de Veiligheidsregio.

De heer Van den Heerik is daarnaast bijna twintig jaar actief binnen het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) geweest. Het ABWC organiseert vaardigheidstoetsen (voorheen brandweerwedstrijden) door heel Noord-Holland. In zijn rol als provinciaal coördinator was hij de drijvende kracht achter de vaardigheidstoetsen in de provincie en had zodoende direct invloed op de geoefendheid van brandweermensen. De heer Van den Heerik heeft ook veel voor de landelijke ontwikkeling van de toetsen betekend. Van het vernieuwen van de beoordelingscriteria tot het ontwikkelen van een ensceneringshandleiding, hij heeft overal zijn steentje aan bijgedragen.

In de Zaanstreek was de heer van den Heerik jarenlang het gezicht van “Brandpreventje”. Dit hield in dat hij de contactpersoon namens de brandweer was bij grote evenementen zoals de Dam tot Damloop, vrijmarkten en de landelijke sinterklaasintocht van 2018. Hij was bijzonder betrokken bij de wijze waarop brandveiligheid tijdens deze grootschalige evenementen vorm wordt gegeven. Hij verzorgde niet alleen een schriftelijk advies, maar was ook daadwerkelijk aanwezig bij de evenementen.

Rondom de Luilakfeesten was hij altijd in de vroege uurtjes actief. Dan trok hij er met medewerkers van de gemeente op uit om de brandveiligheid van brandstapels te reguleren.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Voor een benoeming in de Orde van Oranje-Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. De meeste succesvolle aanvragen worden ingediend voor een benoeming tot Lid in deze orde. Op basis van vrijwillige verdiensten kunnen mensen in aanmerking komen.

Wat: Uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan de heer Egbert van den Heerik
Waar: D’Swarte Walvis op de Zaanse Schans
Wanneer: Zaterdag 12 oktober om 19.45 uur