WIJDEWORMER - Het Buitenhuis in Wijdewormer biedt nu ook de mogelijkheid om alleen overdag tijdelijk de zorg over te nemen van inwoners uit Zaanstreek-Waterland die afhankelijk zijn van mantelzorg. Op deze manier kan een mantelzorger de zorgtaken even loslaten en tot rust komen. Tot nu toe bood de logeerboerderij voornamelijk logeerzorg, inclusief overnachting. Omdat er veel vraag is naar kortere verblijven op flexibele tijdsstippen is het vanaf nu ook mogelijk om alleen een dag te komen of een halve dag.


“Het ontlasten van mantelzorgers is ontzettend belangrijk want soms wordt het even te zwaar”, zegt wethouder Zorg Harrie van der Laan van de gemeente Zaanstad. “Er zijn veel mantelzorgers in onze regio en zij zijn van onschatbare waarde. Wij vinden het belangrijk om onze mantelzorgers goed te ondersteunen en daarom hebben we besloten om de service van Het Buitenhuis uit te breiden.”

Fijne, warme plek tussen de weilanden

Er is veel vraag naar de flexibele (coffee&care) arrangementen. Marjoleine van den Broek, projectleider van Het Buitenhuis: “De kracht van het Buitenhuis is de locatie, midden tussen de weilanden en het is een fijne, warme plek. Door de flexibele arrangementen heeft de mantelzorger even de handen vrij. Bijvoorbeeld om een dagje weg te gaan. Daar komen zij normaal gesproken niet aan toe. Maar er zijn ook mantelzorgers die het fijn vinden om hier een dagdeel te zijn samen met diegene die zorg nodig heeft. Er is dan een apart programma voor de mantelzorger zelf die dan met andere mantelzorgers hier op de locatie iets leuks kan doen.

Uitbreiding dag arrangementen

De gemeenten in Zaanstreek-Waterland trekken extra geld uit voor de flexibele arrangementen. De gemeenten hebben deze uitbreiding voor 2023 gefinancierd.

Het Buitenhuis is inmiddels goed bekend onder inwoners. Gemiddeld beoordelen de bezoekers het respijthuis met een 9,2. De uitbreiding is nodig om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Kijk voor meer informatie over het Buitenhuis op www.buitenhuiswijdewormer.nl.

Het Buitenhuis is een initiatief van de gemeenten uit de regio Zaanstreek-Waterland, Zilveren Kruis en De Zorgcirkel en bestaat sinds februari 2022.