ZAANDAM - Zaanstad gaat een aantal maatregelen nemen om de overlast rondom de feestdagen tegen te gaan. Op verschillende plekken ervaren bewoners rondom de feestdagen overlast van vuurwerk en groepen rondhangende jongeren. De gemeente wil dit zoveel mogelijk voorkomen. Daarom plaatst de gemeente extra camera’s en verlichting. De camera’s plaatst de gemeente op het Kaaikhof in Assendelft, op de E. Heimansstraat in Poelenburg en op de Drielse Wetering in de omgeving van Sporthal De Tref. De camera’s blijven in ieder geval tot 8 januari hangen. Op negen plaatsen (hotspots) brengt de gemeente extra verlichting aan.

Burgemeester Jan Hamming: ‘We willen dat iedereen kan genieten van de feestdagen. Om zoveel mogelijk overlast voor inwoners te voorkomen nemen we dus extra maatregelen. Op die manier proberen we de Zaanse straten een stukje veiliger te maken. Camerabeelden hebben in het verleden hun toegevoegde waarde bewezen, bijvoorbeeld voor de politie maar ook in preventieve zin. Maar ook buurtbewoners zijn blij met extra camera’s. Hopelijk hebben we ze niet nodig en kunnen we met zijn allen genieten van een mooie jaarwisseling. Op oudjaar gaan onze mensen van handhaving ook in de avond de straat op. Dat doen zij op vrijwillige basis en ik ben heel blij met hun betrokkenheid.’


Extra handhaving, politie en beveiliging

De gemeente zet ook een particulier beveiligingsbedrijf in. Op 31 december gaan vijf duo’s van 16.00 tot 1 januari 06.00 uur de straat op. Ook zijn op de plekken waarvan bekend is dat hier regelmatig overlast is, extra politie en handhavers aanwezig. De boa’s zetten op oudjaarsdag en in de avond ook extra mensen in.


Activiteiten voor de jeugd

In Zaanstad zijn rondom de feestdagen ook activiteiten voor de Zaanse jeugd. Zo start volgende week de Winterexperience op verschillende plekken. Op 29 december is een filmavond in Poelenburg en op 31 december is een dansworkshop in de Bovenkruier in ’t Kalf in Zaandam.