ZAANDAM - De kwaliteit van het water bij de stranden Smient, Fuut en Watersnip in het Jagersveld is al een paar jaar niet goed. Vermoedelijk komt dit door de vele watervogels en ganzen die op de strandjes poepen. De gemeente Zaanstad neemt samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier maatregelen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan blijven zwemmen in de Jagersplas.

Maatregelen om veilig te kunnen zwemmen
De strandjes en ligweides worden twee keer per week geharkt en de uitwerpselen worden verzameld en afgevoerd. De pomp, die schoon water diep uit de plas oppompt, gaat 's nachts op vol vermogen aan. Zo wordt er veel vers water aangevoerd. Nadeel hiervan is dat het water 's ochtends wat kouder kan zijn. Vroege zwemmers raden we daarom aan naar de strandjes Fuut of Watersnip te gaan. Sinds de start van deze maatregelen, is de waterkwaliteit flink vooruitgegaan.

Oproep aan inwoners
De gemeente en hoogheemraadschap vragen inwoners mee te helpen: honden niet in het water en kleine kinderen met zwemluier om laten zwemmen. Gemeente en hoogheemraadschap treffen de maatregelen omdat de waterkwaliteit van de afgelopen zwemseizoenen gemiddeld genomen niet goed genoeg was. Wilt uw weten hoe het ervoor staat met de zwemwaterkwaliteit in het Jagersveld op de dag dat u wilt gaan zwemmen? Kijk dan op www.zwemwater.nl.

Gevolgen slechte waterkwaliteit
Het is het vierde jaar op rij dat de gemiddelde waterkwaliteit bij deze strandjes onvoldoende is. Er zijn begin mei van dit jaar meer darmbacteriën in het water gevonden dan wenselijk. Dit kan bij zwemmers zorgen voor maag- en darmklachten. Als aan het eind van dit jaar de kwaliteit niet voldoende verbeterd is, kan het zijn dat de strandjes vanuit Europese regelgeving het oordeel 'slecht' krijgen en er een zwemverbod gaat gelden. De maatregelen zijn er op gericht dit te voorkomen.