ZAANSTAD - Een tiental Zaanse maatschappelijke initiatieven zijn deze week begonnen met een zesdaagse ‘summerschool’. Tijdens deze opleiding krijgen de initiatiefnemers de kans om hun plan verder te professionaliseren en ondernemender te leren denken en handelen. Ze voeren diverse praktijkopdrachten uit. Doel daarvan is om hun maatschappelijke waarde aan te scherpen en te ontdekken hoe het initiatief ook financiële waarde kan creëren. Door omzet te maken kan een maatschappelijk project bijvoorbeeld ook op langere termijn voortbestaan.

“Dankzij de summerschool ben ik nog meer gemotiveerd en heb ik meer focus,” zegt deelneemster Renate Pen na een cursusdag. Haar medecursist Laura Dumas is het daar roerig mee eens: “Na vandaag heb ik een vol hoofd en stof tot nadenken.”

Docenten met knowhow

De summerschool wordt gegeven door Starters4Communities (S4C) en Bureau Voor Durf. De mensen achter S4C hebben in Nederland al meer dan 200 initiatieven verder geholpen. Docenten met knowhow dus. Onder andere Stichting MOE en Tussen Zuiddijk en Zaan doen mee aan de summerschool. Deelnemer Mickey Briddlecombe van Stichting MOE: “Deze trainingsdag was erg inspirerend.”

Beleid voor stabiele initiatieven

Maatschappelijke initiatieven leveren een bijzondere bijdrage aan de Zaanse samenleving. Betrokken Zaankanters hebben, vaak vrijwillig, sociale ondernemingen opgestart die een bijdrage leveren aan de sociale samenhang in de stad. Gemeente Zaanstad koestert deze ondernemingen en wil ervoor zorgen dat deze initiatieven stabiel zijn en blijven zodat ze voor de stad behouden blijven.

Daarom heeft Zaanstad de summerschool gefaciliteerd voor tientallen maatschappelijke initiatieven. Het project maakt onderdeel uit van de strategische agenda werkgelegenheid. Dit Zaanse beleid zet in op een toekomst waarin de huidige, wat eenzijdige industriële economische structuur in Zaanstad plaats maakt voor een meer gedifferentieerde economie, waar oude en nieuwe bedrijvigheid hand in hand gaan.