ZAANDAM - Makelpunt Zaanstad is een nieuw initiatief van de gemeente Zaanstad dat 1 februari van start gaat. Met dit online platform brengt de gemeente vraag en aanbod van ruimtes samen, waardoor ruimtes in de stad efficiënter benut worden. De aangeboden ruimtes variëren van een (flex)werkplek, een kunstzinnige locatie tot een plek om te sporten. Met de inzet van Makelpunt is de ideale ruimte vindbaar.

Wethouder René Tuijn: “Het hoofddoel van dit platform is om te zorgen dat betaalbare ruimtes niet langer leeg staan en daarnaast om samenwerking tussen culturele, maatschappelijke en commerciële partijen te bevorderen. Makelpunt zorgt voor een directe match zonder tussenkomst van de gemeente.”

Via de website makelpuntzaanstad.nl kunnen vastgoedeigenaren of particuliere eigenaren hun ruimtes aanbieden. Potentiële huurders kunnen dan gemakkelijk geschikte ruimtes vinden of zoekvragen indienen. Het gaat om ruimtes met kortlopende contracten tot meerjarige huurcontracten, nadrukkelijk niet om woonruimte. Het gebruik van het platform is gratis.
Als onderdeel van de gemeente werkt Makelpunt Zaanstad samen met verschillende partners, zoals zorginstellingen, scholen en culturele organisaties. De rol van de gemeente is faciliterend; ze houdt de website actief, maar verhuurders en huurders maken zelf afspraken.

De pilot loopt tot 1 september, hierna wordt besloten of het initiatief doorgaat.