KOOG AAN DE ZAAN - Verschillende culturele instanties hebben vandaag meegedaan aan een manifestatie tegen de komst van het Cultuurcluster in Zaanstad. Via een muzikale optocht door de Zaanstreek probeerden de deelnemers Zaankanters ervan te overtuigen om tegen het cluster te stemmen.

Woensdag is er een raadgevend referendum, waarbij Zaankanters voor of tegen het geplande Cultuurcluster kunnen gaan stemmen. En mocht het je ontgaan zijn: het Cultuurcluster moet een gebouw worden tegenover het stadhuis van Zaanstad, waarin zeven verschillende culturele instellingen gevestigd worden. Het gebouw zal onder meer een zaal voor (pop)concerten, een bibliotheek, filmzalen, een radio/tv-studio en horeca behuizen. De komst zorgt voor veel ophef.

Tegenstanders vinden het onzin dat cultuur geclusterd moeten worden in een nieuw, duur gebouw. Zo zegt Jan Hekman: "We hebben nu heel veel plaatsen waar wat kan gebeuren, die moet je juist uitbouwen en daar moeten er meer van komen. We hebben zo verschrikkelijk veel mooie panden al in Zaanstad staan."

Ook muzikant Carlos is tegen de komst van het Cultuurcluster: "Muziek is niet gebonden aan één gebouw, en dat is ook helemaal niet nodig. Dat zorgt er voor dat je met z'n allen bij elkaar zit en dat je op elkaar gaat lijken. Je hebt juist meer diversiteit nodig!"

Voordelen
Voorstanders daarentegen zien juist veel voordelen om met meerdere culturele instellingen in één pand te zitten. Poppodium De Flux is bijvoorbeeld erg voor de komst van het cluster: "Ik denk dat het Cultuurhuis een ontzettend mooie kans kan zijn om een hele mooie nieuwe popzaal te krijgen en er zijn allemaal mooie partijen met wie we kunnen samenwerken", aldus Pearl Vink.

Volgens de gemeente gaat het Cultuurcluster zo'n 32,8 miljoen euro kosten, maar tegenstanders beweren dat de kosten rond de 50 miljoen zullen zijn. "Doe 25 miljoen euro naar de bestaande dingen, en je bent klaar."

Referendum
Het referendum aanstaande woensdag is een raadgevend referendum. De gemeente hoeft zich dus niet aan de uitslag te houden. Het staat de raadsleden vrij om op basis van het advies, de opkomst en de uitkomst hun conclusies te trekken. Pas als 30 procent van de stemgerechtigden ja óf nee stemt, is het advies rechtsgeldig. Dat zijn in Zaanstad ongeveer 40.000 stemmen.