ZAANDAM - Gemeente Zaanstad waardeert mantelzorgers sinds 2015 met de Zaanse cadeaubon van €150 die ze bij ruim 160 winkeliers in Zaanstad kunnen inleveren. Dit is een groot succes; zo’n 1800 mantelzorgers hebben in 2017 de waardering al ontvangen. Inwoners die na 8 oktober de waardering bij de gemeente aanvragen, ontvangen voortaan geen papieren Zaanse cadeaubon meer maar een digitale Zaanse Mantelzorgpas.

Gebruikersgemak

Zowel het gebruikersgemak en toegankelijkheid voor de mantelzorgers én de ondernemers wordt met een digitale pas verbeterd. Zo kan de mantelzorger op elk moment online het tegoed bekijken op www.zaansemantelzorgpas.nl en de aangesloten winkeliers kunnen hun aanbod tonen en op termijn aanbieden via een webshop. Vanaf 16 oktober kunnen de eerste Zaanse mantelzorgers de pas in hun brievenbus verwachten. Jeroen Olthof, wethouder Zorg: “Mantelzorgers zijn ongelooflijk belangrijk en de waardering met de Zaanse Mantelzorgpas is een van de manieren waarop we als gemeente ‘dankjewel’ zeggen.”

Puur Zaans en ZON

De aanvraag van de waardering verloopt nog steeds via de gemeente Zaanstad, maar de gemeente heeft de opdracht voor de administratie en het verstrekken van de digitale pas onlangs gegund aan de organisatie Puur Zaans. Zij hebben de technologie en de (markt)kennis om een dergelijke pas te ondersteunen. Zij doen dat in goede samenwerking met ZON, de Zaanse ondernemersvereniging, die een belangrijke rol heeft gehad in het succes van de Zaanse cadeaubon.

Inwoners die voor 8 oktober 2017 al een aanvraag hebben gedaan, hoeven dat niet opnieuw te doen.