ZAANDAM - Zaanse mantelzorgers kunnen tot en met 31 december de mantelzorgwaardering aanvragen bij de gemeente. Wethouder Zorg Harrie van der Laan: "Duizenden Zaankanters bieden hulp aan een naaste met een ziekte of beperking. Denk aan de zorg voor een ouder met Parkinson, een kind met autisme of een partner met dementie. Mantelzorgers zijn onmisbaar voor onze samenleving en verdienen onze steun en waardering.''

De mantelzorgwaardering voor mantelzorgers vanaf 18 jaar bestaat uit een geldbedrag van € 50. Jonge mantelzorgers van 6 tot 18 jaar krijgen een Pluim ter waarde van € 30,00. Hiermee kunnen zij een activiteit uitkiezen via een website. Denk aan een bezoek aan een pretpark, lasergamen of een gezichtsbehandeling.

Registreer je als mantelzorger bij het Sociaal Wijkteam


Als iemand langdurig en/of intensief voor een ander zorgt, vanwege ziekte of beperking, dan noemen we dit mantelzorg. Mantelzorger zijn geeft veel voldoening maar kan ook belastend zijn. Mantelzorgers combineren de zorg vaak met een baan, zorg voor hun gezin en sociale activiteiten. Niet iedereen is zich ervan bewust dat hij of zij een mantelzorger is omdat mantelzorgers het vaak vanzelfsprekend vinden om voor een naaste te zorgen. De gemeente roept mantelzorgers op om zich bij het Sociaal Wijkteams te registreren als mantelzorgers. Het Sociaal Wijkteam informeert mantelzorgers dan over activiteiten en ondersteuningsmogelijkheden. Eén van de Zaanse mantelzorgers is Klaas die zorgt voor zijn demente partner. Hier kun je meer lezen over het verhaal van Klaas.

Mantelzorgwaardering aanvragen


Inwoners kunnen de mantelzorgwaardering voor zichzelf aanvragen als zij mantelzorger zijn. Of voor iemand van wie zij vinden dat hij of zij de mantelzorgwaardering verdient. Aanvragen kan online via of www.zaanstad.nl onder de zoekterm 'mantelzorgwaardering'. Daarnaast kunnen inwoners een papieren aanvraagformulier ophalen bij het Sociaal Wijkteam.

Extra ondersteuning mantelzorgers


Tot 2021 bestond de mantelzorgwaardering uit een hoger bedrag. De gemeente heeft besloten om vanaf 2021 extra te investeren in ondersteuning van mantelzorgers. Dat betekent een andere invulling van het budget waardoor het aan de mantelzorgwaardering gekoppelde geldbedrag lager is. Daarvoor in de plaats kunnen mantelzorgers een beroep doen op bijvoorbeeld Mantelzorgmaatjes (getrainde vrijwilligers die voor enkele uren de zorg over nemen) of gebruik maken van respijtzorg (onder andere logeerzorg het Buitenhuis).