ZAANDAM - Marcel Groenewegen heeft de Hotze de Roosprijs gewonnen met zijn debuut Gameboek – Schaduwkraai. De schrijver ontving een cheque van € 4.500,- uit handen van wethouder Cultuur Wessel Breunesse. De prijs werd uitgereikt tijdens de Zaanse Kinderboekenmarkt in het Darwinpark.


De twee andere finalisten - Marloes Kemming met Fabulant – De duistere koningin en Judith Williams met Hanna Panna en de magische voetbalschoenen - ontvingen ieder een aanmoedigingsprijs van € 750,-. De prijs voor het beste boekverslag is voor groep 6a en 6b van de Meander in Assendelft, de klas van Juf Melanie. De leerlingen worden beloond met een schoolreisje naar het Kameleondorp in Friesland.

Lezen is belangrijk

Wethouder Breunesse: ’Wat een fantastische boeken hebben de finalisten geschreven. De juryleden vonden het winnende boek heel cool omdat lezers hun eigen keuzes kunnen maken, net als in een game. Lezen is naast leuk ook nog eens erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Leuke boeken zorgen ervoor dat kinderen met plezier lezen en zo gemakkelijker een boek pakken. Het opent je wereld en zorgt ervoor dat kinderen lezen over dingen die ze in het dagelijks leven niet altijd zullen tegenkomen. Dit boek lijkt wel een game, dat zullen veel kinderen leuk vinden.’

Zaanse Kinderjury

De jury bestaat uit leerlingen van groep 6 en 7 van zestien Zaanse basisscholen. De leerlingen lazen vier maanden lang de vijftien genomineerde boeken van debuterende kinderboekenschrijvers en schreven daar boekverslagen over. Vervolgens brachten zij hun stem uit op hun favoriete boek. De klas met de beste boekverslagen wint een schoolreisje naar het Kameleondorp. Dat is een attractiepark in het Friese plaatsje Terherne dat geheel gewijd is aan de gelijknamige boekenserie van Hotze de Roos. Dit jaar valt groep 6a en 6b van de Meander in de prijzen.

Niet alleen lezen, maar ook spelen

De leerlingen vonden het winnende debuut erg geslaagd. Een van de juryleden zei: “Het is een echt avontuur, want je kan zelf kiezen hoe het verhaal gaat en dan ga je het hele boek door.” Een van de andere juryleden schreef “Het is niet alleen lezen, maar ook spelen.” Tenslotte vinden de juryleden het een spannend boek dat je het verhaal echt laat beleven.

Hotze de Roos woonde en werkte in Krommenie

De Hotze de Roosprijs dankt zijn naam aan de schrijver van de Kameleon-boeken, die in Krommenie woonde. Daar schreef hij zijn beroemde boekenserie over de tweeling Sytze en Hylke Klinkhamer die met hun boot De Kameleon allerlei avonturen beleven. Naast Hotze de Roos wonen en woonden nog meer bekende kinderboekenschrijvers in onze stad. Zaanstad is de enige gemeente in Nederland die een prijs heeft voor een debuterend kinderboekenschrijver. Op deze manier wil de gemeente het lezen door kinderen op de basisschool stimuleren en debuterende kinderboekschrijvers een steun in de rug geven.

Voor meer informatie over de Zaanse Kinderjury en de Hotze de Roosprijs, zie www.hotzederoosprijs.nl