ZAANDAM - Meelopen met de gemeentelijke handhavers (BOA’s) om te zien wat hun werk inhoudt? Inwoners van Zaanstad krijgen die kans op donderdag 11 oktober, tijdens de Dag van de BOA. Het is een van de vele activiteiten tijdens de Week van de Veiligheid die op maandag 8 oktober wordt gepend door burgemeester Hamming.

‘Ben jij voorbereid op criminaliteit?’ Dat is dit jaar het thema van de Week van de Veiligheid. In deze week worden in Zaanstad diverse activiteiten voor inwoners en ondernemers georganiseerd om hen te informeren over de preventieve maatregelen die zij kunnen nemen voor en tijdens de donkere dagen.

De Week van de Veiligheid wordt geopend op maandag 8 oktober om 9.45 uur in het winkelgebied van Krommenie, waar burgemeester Hamming de eerste ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) in ontvangst neemt. Gemeente, politie, brandweer en ondernemers werken met elkaar samen om de veilgheid in het winkelgebied te vergroten.

Voorlichting over cybercrime door ethisch hacker
Op maandag 8 oktober is vanaf 19.15 uur in de raadzaal van het stadhuis een bijeenkomst voor ondernemers over cybercrime. Security specialist en ethisch hacker Laurens Baardman legt uit wat de online gevaren zijn en wat ondernemers kunnen doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van digitale criminaliteit.

Voorlichting over inbraakpreventie door ex-inbreker
Op dinsdag 9 oktober is er voor bewoners van de wijk Zaandam-Zuid een bijeenkomst over inbraakpreventie. Tijdens deze avond is een ex-inbeker aanwezig. Hij maakt voorafgaand aan de bijeenkomst foto's van inbraakgevoelige situaties in de wijk. In de presenatie laat hij aan de hand van foto's zien hoe makkelijk het inbrekers soms gemaakt wordt.

Veiligheidsmarkt
Op woensdag 10 oktober is van 9.00 tot 16.00 uur een Veiligheidsmarkt op het Marktplein in Wormerveer. Hier is van alles te beleven. Bewoners kunnen vragen stellen aan BOA's van Straattoezicht, politie, brandweer, Burgernet en adviseurs van het Politiekeurmerk Veilig Wonen en het centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Daarnaast kunnen mensen in de Virual Reality Container van de brandweer verschillende scenario's, zoals een woningbrand en vlam in de pan, ervaren. Ook kunnen mensen Harm Alarm tegenkomen en met hem op de foto. Fietscoördinatoren van Straattoezicht geven van 8.00 tot 10.00 uur bij station Wormerveer tips over het voorkomen van fietsendiefstal.

Dag van de BOA
Op donderdag 11 oktober is het Dag van de BOA. De dag staat in het teken van het werk van de gemeentelijke handhavers. Inwoners die een kijkje in de keuken willen nemen en aan den lijve willen ervaren wat de BOA's tegenkomen in hun werk, kunnen een rondje meelopen. Dat kan op verschillende tijdstippen:

  • ’s morgens van 8.00 tot 9.30 uur en van 11.00 tot 12.30 uur
  • ’s middags van 13.00 tot 14.30 uur en van 16.00 tot 17.30 uur
  • ’s avonds van 19.30 tot 21.00 uur.

Aanmelden kan via Boadag@zaanstad.nl. Mensen wordt gevraagd hun contactgegevens door te geven en het tijdstip van hun voorkeur. Het aantal plaatsen is beperkt. Straattoezicht staat op de Dag van de BOA ook op de markt op de Rozengracht om vragen over het werk van de handhavers te beantwoorden.

Nieuwe serie De Handhavers
Het werk van de Zaanse handhavers is ook te volgen in het SBS6-progamma De Handhavers, waarvan op zondag 7 oktober de tweede serie afleveringen begint. Ook nu is weer veelvuldig in Zaanstad gefilmd. De belevenissen van de Zaanse BOA’s zijn voor het eerst te zien in aflevering 2 die op 14 oktober wordt uitgezonden.