ZAANSTAD - Met ingang van zaterdag 2 juni 2018 hebben inwoners van Zaanstad meer tijd om grof afval naar het afvalbrengstation te brengen. De afvalbrengstations in Wormerveer en Zaandam zijn op zaterdag voortaan van 8.00 uur tot 16.00 uur geopend. Ook is het wegbrengen van alle soorten grof afval naar het afvalbrengstation voortaan gratis.

Gemeente Zaanstad wil met deze aanpassingen inwoners stimuleren grof afval naar het afvalbrengstation van HVC te brengen. Op die manier kan ook grof afval gescheiden ingezameld worden. Grof afval is de verzamelnaam voor al het afval dat inwoners niet thuis in afvalbakken of ondergrondse containers weg kunt gooien. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte strijkplank, versleten vloerbedekking, oude smartphone, kapotte apparaten of meubilair. Door ook dit afval goed te scheiden en weg te brengen, dragen inwoners bij aan een beter milieu doordat grondstoffen kunnen worden hergebruikt. Bij de afvalbrengstations kunnen inwoners een gratis aanhangwagen lenen om grof afval weg te brengen.

Wat gebeurt er met grof afval?
De producten en materialen die op het afvalbrengstation worden gescheiden, worden daarna zo veel mogelijk gerecycled tot nieuwe producten. Zo wordt bijvoorbeeld van een oude plastic tuinstoel weer een nieuwe plastic speelgoedauto gemaakt. Oud metaal wordt verwerkt in een nieuwe fiets en een kapotte wasmachine wordt gerecycled tot een nieuwe oven.