ZAANSTAD - Een laag energieverbruik betekent een lagere energierekening. Gemeente Zaanstad helpt inwoners om hun woning energiezuiniger te maken. Wethouder René Tuijn: “Zoveel mogelijk panden, zo snel mogelijk, zo energiezuinig mogelijk, dat is in ieders belang. We roepen iedereen op om aan de slag te gaan. We helpen met advies, praktische hulp en financiële regelingen. Zaankanters: maak hier gebruik van!”


Woning verduurzamen

Alle woningeigenaren krijgen een brief met uitnodiging voor een collectieve inkoopactie. Zij kunnen met deze actie zonnepanelen, dakisolatie, vloerisolatie, isolatieglas en warmtepompen laten plaatsen. Wethouder René Tuijn: “Vorig jaar hebben Zaanse huishoudens met deze actie samen 67 opdrachten laten uitvoeren. Bij elkaar heeft dit een besparing opgeleverd van bijna 70,000 kg co2 per jaar.” (1 ton co2 staat gelijk aan de inhoud van 1 luchtballon volgens de 'Climate Neutral Group'; 70,000 kg co2 is dus gelijk aan de inhoud van 70 luchtballonnen).

Meer informatie en voorbeelden uit de praktijk

In de brief en op de website www.winstuitjewoning.nl/zaanstad staat meer informatie over de actie. Op woensdag 25 oktober en dinsdag 31 oktober om 19.30 uur organiseert Winst uit je woning een online informatieavond. Daar wordt alles verteld over de inkoopactie, energiebesparingsmaatregelen, subsidies en financieringen. Daarnaast is er ruimte om vragen te stellen, aanmelden kan via www.winstuitjewoning.nl/zaanstad/inkoopactie.

Voor voorbeelden uit de praktijk, kunnen inwoners op zaterdag 28 oktober en 4 november deelnemen aan de Duurzame Huizenroute. Iedereen kan op die dagen een kijkje nemen in een woning waar al duurzame maatregelen zijn genomen. Voor een overzicht van de locaties en aanmelden, kijk op www.duurzamehuizenroute.nl.

Extra steun voor lage inkomens

Voor inwoners met een laag inkomen zijn er aanvullende maatregelen. Zo kunnen zij onder andere gebruik maken van de Fixbrigade en financiële regelingen. Een overzicht van alle maatregelen en de voorwaarden staan op www.wonen.zaanstad.nl/energiezuiniger.