ZAANSTAD - Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus kwam woensdagmiddag 15 september op werkbezoek in Zaanstad. Samen met burgemeester Jan Hamming bracht hij een bezoek aan basisschool De Delta en JongerenHUB Noord in Assendelft. Daar gingen ze onder andere in gesprek over "Back on Track". Dat is een project waarbij de gemeente, samen met partners als onderwijs, jongerenwerk en politie, met vroegtijdige interventies wil voorkomen dat de Zaanse jeugd al op vroege leeftijd in aanraking komt met criminaliteit.

Bij het bezoek aan OBS De Delta werd gesproken over de 'school als centrale plek in de wijk'. De minister liet zich bijpraten over dat wat er binnen de schoolmuren gedaan wordt en gedaan kan worden om kinderen te helpen hun talenten te ontwikkelen. Daarna wandelde het gezelschap naar de JongerenHUB. Hier ging minister Grapperhaus in gesprek met jongeren en jongerenwerkers over hun ervaringen.

"Wat ik goed vind aan de Zaanse aanpak is het beginnen op jonge leeftijd", gaf de minister aan. "Juist dan kunnen we kinderen de handvatten bieden om de juiste keuzes te maken. Preventie begint niet op 16-jarige leeftijd, maar veel eerder, namelijk in de laatste jaren van de basisschool."

"Alle kinderen zouden gelijke kansen moeten hebben om hun dromen waar te maken", geeft burgemeester Jan Hamming aan. "In Zaanstad werken de meeste kinderen en jongeren dagelijks keihard aan een mooie toekomst. Voor sommigen van hen is dit erg moeilijk. Ze groeien op onder lastige omstandigheden of in een omgeving waar de criminaliteit een aantrekkelijk alternatief lijkt te bieden. Wij vinden het heel belangrijk om juist deze jongeren kansen te bieden om hun dromen waar te maken. Met "Back on Track" komen we in actie en daar ben ik heel blij mee. Het Rijk heeft een deel van de middelen voor Back on Track beschikbaar gesteld. Het is daarom goed dat we aan de minister kunnen laten zien op welke manier we dat geld besteden".