ZAANDAM - Minister Kajsa Ollongren lanceert op donderdag 7 februari bij Broedplaats De Hoop in Zaanstad, de zogenoemde Financieringsfaciliteit Binnenstedelijke Transformatie. Deze landelijke regeling biedt kortlopende geldleningen om de voorfase van woningbouwprojecten op oude bedrijventerreinen te financieren. Op die manier kunnen initiatiefnemers sneller starten met de (her)ontwikkeling van locaties waar woningbouw kansrijk maar ingewikkeld is.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft niet voor niets gekozen voor de Achtersluispolder voor de lancering, een mooi voorbeeld van een transformatielocatie met veel potentie voor woningbouw. Naast de lancering krijgt de minister ook een rondleiding door het gebied en voert ze een paneldiscussie met onder andere wethouder Gerard Ram (MAAK.Zaanstad) en Gita Salden (directeur van de Bank Nederlandse gemeenten).

Wethouder MAAK.Zaanstad Gerard Ram, kijkt uit naar het bezoek van de minister: “Het is heel mooi dat juist de Achtersluispolder is gekozen als plaats voor de lancering. In dit gebied liggen veel kansen om Zaanstad mooier en aantrekkelijker te maken. Wij denken dan ook dat de transformatiefaciliteit hier een goede rol kan spelen. Dat de minister hier naartoe komt laat zien dat zij dat ook zo ziet. Ik zie een toekomst waarin de Achtersluispolder, op het scharnierpunt van Zaanstad en Amsterdam is uitgegroeid tot een stedelijk gebied waar mensen in een bruisende omgeving kunnen werken en wonen. Wat mij betreft is de eerste aanvraag voor de financieringsfaciliteit door initiatiefnemers in onze eigen Achtersluispolderom op die manier Zaanstad weer een stukje mooier te maken”.

Over de Financieringsfaciliteit Binnenstedelijke Transformatie
Er is een woningtekort in Nederland. Met name in de stedelijke regio’s is de vraag naar woningen groot en loopt het woningtekort in rap tempo op. Nu gaan goede plannen nog te vaak niet door, vanwege onvoldoende voorfinanciering. De Financieringsfaciliteit Binnenstedelijk Transformatie kan dan uitkomst bieden. De transformatiefaciliteit biedt kortlopende geldleningen om de voorfase van woningbouwprojecten te financieren, zodat initiatiefnemers sneller kunnen starten met de (her)ontwikkeling van deze locaties.