ZAANDAM - Vandaag ontvingen vier Zaanse moeders een certificaat om als vrijwilliger en ervaringsdeskundige aan de slag te gaan in Poelenburg en Peldersveld. Zij richten zich op (aanstaande) ouders van jonge kinderen en informeren hen over het aanbod in de wijken voor de leeftijdscategorie 0-2 jaar, zoals de boekstartcoach van de Bieb, Peuterspelen en de spreekuren bij Centrum Jong.

Drie van de vrijwilligers wonen zelf in Poelenburg of Peldersveld, de vierde elders in Zaanstad. Zij zullen op eigen initiatief contact maken met ouders in de wijk, bijvoorbeeld in speeltuinen, winkelcentra en in de wachtkamer van Centrum Jong. Als buurtgenoten en lotgenoten brengen zij de informatie nog dichterbij de ouders - en belangrijker nog - zo ook bij hun kinderen.

Achterstand bij kinderen op jonge leeftijd voorkomen
Bij veel kinderen in deze wijken wordt thuis nog een andere taal gesproken dan het Nederlands. Daardoor loopt 50% van de kinderen het risico om met een achterstand in hun (taal)ontwikkeling aan de basischool te beginnen. En dat is een gemiste kans, want daarvoor is bijvoorbeeld het Peuterspelen, waar bij jonge kinderen aandacht wordt besteed aan de taalontwikkeling. Maar juist in Poelenburg en Peldersveld komen er relatief minder kinderen naar toe dan in de rest van de stad.

"Veel ouders in deze wijken zijn niet bekend met het belang van Peuterspelen en spelenderwijs leren. 'Het is toch alleen maar spelen wat de kinderen doen?', hoor ik dan. Ouders lopen soms ook vast bij het inschrijven, omdat ze niet weten hoe of waar dat te doen," zegt Najat Benayad, projectleider bij de gemeente Zaanstad.

Vrijwilligers hebben eigen ervaring aangevuld met training
De vier vrijwilligers - allemaal zelf moeder - zullen hun eigen ervaring inzetten. Hun kennis is de afgelopen maanden door de gemeente aangevuld met een speciale training die ontwikkeld is door de GGD over opvoeding en opgroeien. Op 20 juni hadden ze hun laatste trainingsdag. Op donderdag 4 juli ontvingen zij het certificaat uit handen van wethouder Songül Mutluer (Jeugd) in wijkgebouw Lobelia in Poelenburg.

"Ik bewonder de kracht en motivatie van deze vier dames, ze zijn een goed voorbeeld van de buurtkracht in Zaanstad. Mooi dat zij zich samen met de gemeente en de GGD inzetten om gelijke kansen te creëren voor de kinderen in Poelenburg en Peldersveld," aldus de wethouder.

Na de zomer zullen de vrijwilligers hun werkzaamheden starten. Andere geïnteresseerden in deze vrijwilligersfunctie kunnen contact opnemen met Najat Benayad (n.benayad@zaanstad.nl).