ZAANDAM - De verhuizing en uitbreiding van het Zaans Natuur- en Milieucentrum (ZNMC) is weer een stap verder. Zaanstad legt het ontwerpbesluit voor het verlenen van de omgevingsvergunning ter inzage.

Het nieuwe pand was voorheen in gebruik als schoolgebouw 'De Octant' in Assendelft. Dit gebouw is gedemonteerd en wordt in het Darwinpark opnieuw opgebouwd voor het ZNMC, met extra ruimte voor het museum, een kinderopvang én horeca. Het nieuwe centrum komt aan De Weer 31, naast de natuurspeeltuin en de stadsboerderij.

Meer mogelijkheden, kleinere voetafdruk

Paul Laport, directeur van het ZNMC: "We zijn heel blij dat we deze volgende fase ingaan. Met het ZNMC willen we jong en oud de natuur laten 'beleven'. Het nieuwe pand, waarin ons nieuwe uitgebreidere natuurmuseum komt, biedt meer mogelijkheden. Zo komen onze doelstellingen nog beter tot hun recht. Bovendien is het prachtig dat we hiervoor een voormalig schoolgebouw hergebruiken, waardoor de ecologische voetafdruk van deze mooie stap zo klein mogelijk is."

Inclusief en circulair

Wethouder René Tuijn: "Deze manier van bouwen past helemaal bij onze ambities voor een klimaatneutraal en circulair Zaanstad. Het hergebruik van materialen, zonnepanelen, een groen dak, houten gevels en speciale aandacht voor vogels, vleermuizen en andere biodiversiteit. En met de nieuwe functies wordt het een ontmoetingsplek waar iedereen zich welkom voelt. Zo bereiken we ook doelgroepen voor wie 'natuurbeleving' niet vanzelfsprekend is."

Gemeente Zaanstad legt het ontwerpbesluit en de ruimtelijke onderbouwing voor zes weken ter inzage. Iedereen kan in deze periode een zienswijze indienen.