ZAANSTAD - Deze maand trad een nieuw systeem in werking voor het afnemen van (wal)stroom voor cruise- en binnenvaartschepen op zestien verschillende locaties in de gemeente Zaanstad. Het is een slim systeem dat zelf storingen oplost. Gebruik van walstroom is geluidloos en beter voor het milieu dan het gebruik van aggregaten. De gemeente Zaanstad is samen met de gemeenten Rotterdam en Amsterdam een van de eerste gemeenten in Nederland die voor zo’n nieuw walstroomsysteem heeft gekozen. Zij sluit aan bij het landelijke platform van Park-line Aqua voor het verzorgen van walstroom.

Slimme walstroomkast

Schippers hebben meegedacht over de ‘slimme’ walstroomkast. Mocht er onverhoopt iets mis zijn met de walstroomvoorziening, dan zal in de meeste gevallen de kast er zelf voor zorgen dat het probleem wordt opgelost. Schippers worden over deze storing per sms of email geïnformeerd zodat zij, als het nodig is, zelf actie kunnen ondernemen. Met hulp op afstand van de technische dienst van Park-line Aqua is het probleem meestal snel verholpen, zonder tussenkomst van monteurs.

Gebruiksgemak

De schippers die geregistreerd zijn bij Park-line Aqua kunnen gebruik maken van de faciliteiten via een app, website, voice response systeem of sms. Als men zich nog niet geregistreerd heeft bij Park-line Aqua, moet men dat eerst doen via www.parkline.nl/water. De kosten voor walstroom bedragen € 0,2745 per KWh. Verrekening vindt maandelijks achteraf plaats op basis van daadwerkelijke verbruik.

Voor meer informatie: www.parkline.nl/water en www.zaanstad.nl (zoekterm WALSTROOM