ZAANDAM - Zaanstad krijgt een lerend armoedenetwerk van en voor vrijwilligers, ervaringsdeskundigen en professionals. Het netwerk biedt hen een platform om kennis en ervaringen uit te wisselen en waar mogelijk de krachten te bundelen. Op vrijdag 19 februari is er een online ‘armoedemarathon’: een webinar met 7 minicolleges en te gast meer dan 25 betrokken Zaankanters en experts, te volgen op Youtube: tinyurl.com/19feb2021.

Wethouder Songül Mutluer: “Armoede is helaas actueler dan ooit. Ongeveer 10 procent van de huishoudens in Zaanstad komt rond van een inkomen op bijstandsniveau. En de verwachting is dat het aantal door de coronacrisis alleen maar stijgt. Dat vraagt meer dan ooit om nieuwe bondgenootschappen en creatieve oplossingen. Want armoede bestrijden kan je alleen samen doen, met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. De kracht van de Zaanse samenleving is sterker dan ooit: Zaankanters staan op voor een ander en er zijn mooie initiatieven ontstaan. Deze inspanningen hebben nog meer effect als we van elkaar kunnen leren, verbindingen leggen en samenwerken.”

Een armoedenetwerk van en voor Zaankanters
De initiatiefnemer voor het armoedenetwerk is de gemeente Zaanstad, maar de insteek is dat de stad en de leden van het netwerk zelf mede-eigenaar zijn. Om te zorgen dat er vanaf het begin een gevoel van ‘community’ ontstaat, is het Ministerie van Verhalen gevraagd om de eerste opstart van het netwerk te organiseren.

Eelco Koolhaas, oprichter van het Ministerie van Verhalen: “Een professionele community is een groep mensen die op persoonlijke titel en met passie voor een onderwerp dagelijks bezig is met urgente vragen. In het reguliere werk is niet altijd de tijd en ruimte voor verdieping of het uitproberen van een nieuwe aanpak of zienswijze. De community is de creatieve, persoonlijke en speelse vrijplaats. Waarin aan leerzame ervaringsverhalen aandacht wordt besteed. We brengen energie in de community, ontwikkelen leerzame en enerverende evenementen, maken films en magazines en werken op die manier op een organische manier aan beleidsinnovatie.”

Armoedemarathon online
Op vrijdag 19 februari is er een online ‘armoedemarathon’: een webinar van 10.00 tot 16.00 uur. Met 7 ‘minicolleges’ rond verschillende thema’s, voor en door betrokken Zaankanters. Een inhoudelijke en verrassende zoektocht van 42 kilometer, over de aanpak van armoede.

Benieuwd naar de inzichten en verhalen? Volg de livestream op Youtube: tinyurl.com/19feb2021.

Een trailer voor het programma staat hier: https://vimeo.com/510786940

Vrijwilligers, ondernemers en organisaties met nadere interesse in het Zaanse armoedenetwerk, kunnen zich richten tot Eelco Koolhaas via windindezeilen@zaanstad.nl