ZAANDAM - Het kabinet heeft dinsdag 5 mei versoepelde maatregelen afgekondigd voor jonge en volwassen sporters. Vanaf 29 april mochten kinderen t/m 12 jaar en jeugd (13 t/m 18 jaar) alweer onder begeleiding samen trainen in de buitenlucht. Volwassenen vanaf 19 jaar mogen vanaf gisteren, maandag 11 mei, ook samen buiten trainen. Als de aanwezigen altijd ten minste 1,5 meter afstand houden tot de dichtsbijzijnde persoon.


Een positieve ontwikkeling voor alle sporters
. Gemeente Zaanstad stelde een protocol op voor alle sporters, trainers, sportaanbieders en -verenigingen met daarin handvatten en richtlijnen.

De versoepeling geldt alleen voor sporten in de buitenlucht. Sportaanbieders en sportverenigingen die normaal gesproken binnen sporten, willen ook graag hun activiteiten hervatten, maar dan buiten. Wethouder Sport, Gerard Slegers: "We roepen de beheerders van alle buitensport-accommodaties op om hier ruimte voor te bieden. We willen dat zoveel mogelijk kinderen, jongeren en volwassenen de kans krijgen mee te doen, dus ook niet-leden van een vereniging. Het is geen verplichting, maar we doen een nadrukkelijk appèl om elkaar te helpen. Dat is in deze tijd echt nodig, we moeten er in deze tijd voor elkaar zijn."

In deze tijd kan het helpen om creatiever te zijn en te experimenteren om mensen op minder courante uren te laten sporten. Mogelijk dat dit ook voortgezet kan worden in de toekomst. Het beperken van reisbewegingen of veel reisbewegingen tussen een korter tijdsbestek. Belangrijk is ook om te zorgen voor voldoende wisseltijd tussen de trainingen.


Protocol verantwoord sporten in Zaanstad
Met dit aangepaste protocol geeft de gemeente Zaanstad alle betrokken partijen regels en handvatten hoe te handelen om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen. Er is ruimte voor maatwerk per locatie, uiteraard binnen de kaders van het kabinetsbeleid en de richtlijnen van het RIVM. Het Zaanstad-protocol is geheel in lijn met het adviesprotocol van NOC-NSF en de VSG, dat is afgestemd met het ministerie van VWS én het RIVM.


Openen van zwembaden
Het protocol voor zwemmen en het opengaan van de zwembaden gaat in overleg met het Sportbedrijf. Daarover volgt meer duidelijkheid in de komende week.


Geen sportevenementen
Tot 1 september zijn samenkomsten verboden, dus ook alle congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen en toernooien die met sport te maken hebben. Daar wordt op gehandhaafd, eventueel met boetes.


Verenigingen en stichtingen
De coronacrisis raakt sportclubs en beheerstichtingen. De gemeente informeert hen per e-mail en (social) media over lokale richtlijnen en protocollen. Die informatie staat ook op de website www.zaanstad.nl (zoekterm sport). Samen met het Sportbedrijf werkt de gemeente aan activiteiten in de buurt en op playgrounds. Meer informatie is ook terug te vinden op: www.sportbedrijfzaanstad.nl