ZAANDAM - Vanaf maandag 20 mei is de nieuwe looproute over de spooroverbouwing bij station Zaandam geopend. Op dat moment wordt de loopbrug, die op dit moment de stationshal verbindt met de Houtveldwegzijde, afgesloten. Tegelijkertijd openen de eerste winkels in de Zaanse huisjes op de spooroverbouwing.


Maandagochtend 20 mei delen promotiemedewerkers stroopwafels uit om de reizigers te bedanken voor hun geduld tijdens de werkzaamheden.


Sinds het voorjaar van 2018 wordt gewerkt aan de nieuwe fiets- en voetgangersverbinding bij station Zaandam. Deze nieuwe spooroverbouwing vormt de verbinding tussen oost en west. De route sluit aan op het Stadhuisplein en de Houtveldweg. Naast de bouw van deze nieuwe verbinding wordt ook het station gemoderniseerd en worden de winkels verplaatst.


Looproute over spooroverbouwing

Vanaf 20 mei lopen reizigers die het station vanaf de Houtveldwegzijde bezoeken eerst via de nieuwe verbinding naar de centrumzijde. Reizigers lopen dan via de nieuwe voetgangersroute naar het perron of het centrum. Naast de huidige trap en roltrap wordt een nieuwe lift in gebruik genomen. Aan de kant van het centrum is een tijdelijke grotere entree gemaakt.


Winkeltjes

Vanaf 20 mei zijn daar ook Smullers en de bloemist geopend, evenals een pinautomaat van GWK. De kiosk blijft nog tot augustus in de stationshal zitten. De NS Ticket&Service balie verplaatst tijdelijk richting het stadhuis. Later openen ook AH to go en AKO in een van de Zaanse huisjes.


Werkzaamheden

Vanaf maandag 20 mei start de verbouwing van de stationshal. Dit gebeurt in een aantal bouwstappen. De oplevering van de nieuwe stationshal staat gepland voor eind 2019. Medio juni is het weer mogelijk om het station te bereiken via een trap vanaf de Korte Hogendijk. Medewerkers van de daarachter gelegen bedrijven, hebben dan weer een snellere verbinding met het station. Daarnaast wordt gestart met de bouw van de fietsenstalling aan de Houtveldweg.


Over de spooroverbouwing

De spooroverbouwing is een belangrijk onderdeel van het centrum van Zaanstad. De stad groeit en krijgt meer reizigers die in- en uit de stad willen. Zaanstad zet zich met MAAK. Zaanstad in om de stad klaar te maken voor de toekomst, meer woningen te bouwen, betere voorzieningen te realiseren en goede verbindingen te maken. De spooroverbouwing is hierin van groots belang als centrale verbinding in de stad.


De realisatie van de nieuwe fiets- en voetgangersroute is mogelijk dankzij een samenwerking tussen ProRail, NS Stations, Gemeente Zaanstad en de Vervoerregio Amsterdam.


Meer weten over de plannen voor het stationsgebied? Bezoek dan de website: www.maakstationsgebied.zaanstad.nl/spooroverbouwing