ZAANSTAD - Gemeente Zaanstad heeft in overleg met de aanvrager van de demonstratie “Woonopstand075” een nieuwe route afgesproken die alsnog door het centrum van Zaandam loopt. Eerder nam de burgemeester het besluit om de demonstratie beperkingen op te leggen omdat de veiligheid van winkelend publiek niet gegarandeerd kon worden. Met de nieuwe afspraken, die in goed overleg zijn gemaakt, kan er ruimte worden gegeven aan het recht op demonstratie en kan de politie de veiligheid van het winkelend publiek garanderen.

Burgemeester Jan Hamming laat weten: “Wij zijn blij dat we op constructieve manier met de aanvragers in gesprek konden gaan. Van hun kant was er begrip voor onze zorgen over veiligheid en wij begrijpen hun wens om zichtbaar te zijn. Demonstreren is een groot goed in Nederland, dus we moeten dat altijd proberen te faciliteren. Wij gaan er vanuit dat het nu op een veilige manier kan.”

Route

De demonstratie begint om 13.00 uur op het Stadhuisplein. Vervolgens loopt de route via de Gedempte gracht, waar de demonstranten twee aan twee over de linkerzijde van de gracht lopen. Daarna gaat de route over de Dam naar de Burcht. Op de Burcht zullen sprekers zijn en een podium. Er worden circa 300 deelnemers verwacht.

Afspraken

Belangrijkste aanpassingen aan de demonstratie zijn het feit dat er afspraken zijn gemaakt over de manier waarop de stoet door het centrum gaat (twee aan twee over de linkerzijde vanaf Stadhuis gezien). Daarnaast is afgesproken dat er géén platte kar meer over de gedempte gracht voortgeduwd zal worden. Ook houdt de stoet niet meer stil bij het prieel halverwege de gracht en is het aantal verwachte deelnemers naar beneden bijgesteld.