ZAANSTAD - Jan de Bruin heeft zich al drie en een half jaar verzet tegen het cultuurcluster. Gisteren zag hij hoe er te weinig mensen op kwamen dagen om de verkiezing rechtsgeldig te laten zijn. Ondanks die lage opkomst is Jan toch dik tevreden.

"Ik stak mijn handen in de lucht en riep: 'Die hebben we alvast binnen'", laat Jan weten aan onze mediapartner NH. Voor hem is vooral de hoeveelheid tegenstemmers een duidelijk signaal aan de politiek die nu zelf moet gaan beslissen of het cluster er komt.

In het nog te bouwen Cultuurcluster zouden verschillende culturele instellingen uit Zaanstad samen kunnen komen. Poppodium de Flux is zo'n instelling. Zij moeten per 1 januari uit het pand waar ze nu zitten. Pearl Vink, organisator bij De Flux baalt vooral dat er nog steeds geen duidelijkheid is. "Ik dacht al dat er te weinig mensen zouden komen, maar wij willen nu wel duidelijkheid over onze nieuwe locatie."

Maandag beslist de gemeenteraad of het gebouw er komt. Er is nu een kleine meerderheid van 20 tegen en 19 vóór het cluster. De vraag is wat er gebouwd gaat worden als het er niet komt.

Jan de Bruin ziet er graag huizen, een hotel of congres centrum. Eventueel nog een amfitheater, zodat er toch plek voor cultuur is. Pearl Vink ziet het liefst een groot poppodium dat Zaanstad waardig is.