ZAANSTAD - In het Zaanse Museum werd op donderdag 23 maart Cook Brummer, de ‘Zaanse Schindler’, geëerd met de Yad Vashem-onderscheiding van de staat Israël. Zijn kleinzoon Ewoud nam de onderscheiding in ontvangst.

Brummer (1900 - 1988) was aan het begin van de oorlog als niet-Joodse bewindvoerder aangesteld bij het Joodse familiebedrijf Polak en Schwarz in Zaandam, in die dagen de grootste geur‐ en smaakstoffen fabriek ter wereld. Een meesterzet. Brummer laat zich door niets of niemand tegenhouden en doet wat in zijn vermogen ligt om de familie Schwarz, de fabriek en het personeel, onder wie veel Joden, door de oorlog te loodsen. Waar nodig gaat hij in gesprek met de Duitse bezetter, voert ze dronken of leidt ze om de tuin. Bijna de hele familie Schwarz en bijna al het personeel overleeft dankzij de inspanningen van Cook Brummer de oorlog.

Gift aan Zaans Museum
Tijdens de bijeenkomst in het Zaans Museum noemde burgemeester Vreeman Brummer ‘een voorbeeld voor ons allemaal’, Dick Schwarz dankte ‘deze bijzondere man aan wie ik mijn leven te danken heb’ en de Israëlische ambassadeur pleitte voor een speelfilm over deze ‘held’. Kleinzoon Ewoud Brummer had tot slot een verrassing voor het Zaanse Museum. Hij gaf namens de familie de Yad Vashem-medaille in permanente bruikleen aan het museum, samen met de laatste portefeuille en het COC-erelidmaatschap van Brummer.