ZAANDAM - Gemeente Zaanstad heeft een intentieovereenkomst gesloten met De Zorgcirkel voor nieuwbouw op de Behouden Haven in Zaandam. De partijen willen de mogelijkheden onderzoeken voor gezamenlijke nieuwbouw: basisschool en verpleeghuis Saenden in één gebouw.

Wethouder René Tuijn: “Ondanks de centrale ligging van de Behouden Haven, heeft dit gebied nu niet de uitstraling die we graag zouden willen. Er is leegstand, het verpleeghuis Saenden van De Zorgcirkel is verouderd en er is behoefte aan meer groen. Door de bouw van een school voor onderwijsorganisatie Agora te combineren met de nieuwbouw van Saenden, denken we samen het mooiste resultaat te kunnen behalen in combinatie met een meer groene en gebruiksvriendelijke ruimte.”

Zorgmanager Lisanne Klopper van Zorgcirkel Saenden: “Voor ‘Nieuw Saenden’ streven wij ernaar om het aantal woonzorgplekken minimaal gelijk te houden aan het huidige aantal. We willen ouderen met een zware zorgvraag optimaal kunnen verzorgen en zich thuis laten voelen, ook met het oog op de toekomst. Contact tussen de bewoners en met de buurt vinden wij erg belangrijk. Dat is ook iets waar wij graag ruimte voor willen hebben binnen het nieuwe gebouw. We hebben positieve verwachtingen van het haalbaarheidsonderzoek en de samenwerking met de gemeente en Agora. Het liefst zouden we nu al starten met de nieuwbouw!”

Erik Boogaard, hoofd Huisvesting bij Agora: “Juist een gecombineerde ontwikkeling met De Zorgcirkel biedt Agora de mogelijkheid om in dit gebied tot de meest optimale locatie te komen voor de realisatie van een nieuw schoolgebouw.”

Vervolg
Na de ondertekening van de intentieovereenkomst kan worden onderzocht of het mogelijk is om het gecombineerde gebouw te realiseren. Om tot een ontwerp te komen, wordt gekeken naar de eisen van de basisschool, van het verpleeghuis en van de buurt. En hoe dit ontwerp past binnen het gebied, rekening houdend met de doorstroom en leefbaarheid. Komend jaar staat in het teken van het haalbaarheidsonderzoek. Daarna worden de plannen gemaakt voor de realisatie. De buurt is met een brief geïnformeerd. Kijk voor meer informatie op:

https://maakcentrum.zaanstad.nl/in-voorbereiding/behouden-haven