ZAANSTAD - Een belangrijke mijlpaal is bereikt. Het bestemmingsplan voor het noordelijk deel van het Hembrugterrein is onherroepelijk. Gemeente Zaanstad en de ontwikkelcombinatie ABC Vastgoed, LIFE NL en Ten Brinke (tezamen Hembrug Zaandam B.V.) ontwikkelen dit voormalig militair industrieterrein in Zaandam. In de komende jaren worden meer dan 950 nieuwe woningen en (buurt)voorzieningen in het noordelijk deel van het Hembrugterrein gerealiseerd. De woningen worden in een prachtige groene omgeving ingepast, met respect voor erfgoed en natuur. Minstens 20% van de woningen is bestemd voor de sociale huur. Het nu nog afgesloten Hembrugbos wordt deels opengesteld voor het publiek.

Wethouder Wessel Breunesse: ‘Ik ben er trots op dat we deze mijlpaal hebben bereikt. Het Hembrugterrein is een unieke plek, waar in de toekomst wonen, werken, kunst, cultuur en natuur hand in hand gaan. Een groene plek, waar bewoners en bezoekers een deel van het mooie Hembrugbos kunnen bezoeken.'

Vogelvlucht stedenbouwkundig plan noordelijk deel Hembrugterrein. Beeld: © BURA urbanism 2022

Projectdirecteur Hembrug Zaandam B.V., Sabine Renders: ’We kijken terug op een lang en intensief proces. Mede dankzij goede samenwerking met gemeente Zaanstad en dialoog met alle ondernemers en bewoners op en rondom het Hembrugterrein zijn we erin geslaagd om alle belangen zo goed als mogelijk te borgen in dit bestemmingsplan. Dit blijkt uit het feit dat er geen Raad van State zitting nodig is. We bedanken alle ondernemers, bewoners, adviseurs en gemeente Zaanstad voor hun inbreng en toewijding om dit prachtige plan op deze unieke plek mogelijk te maken. We gaan dit duurzame proces vervolgen voor de herontwikkeling van het zuidelijk deel van het Hembrugterrein’.

Vervolg

Het bestemmingsplan voor het noordelijk deel van het Hembrugterrein is onherroepelijk. In 2023 worden de eerste omgevingsvergunningaanvragen voor bouwen voor de nieuwbouw in het noordelijk deel ingediend en de eerste bouwvelden bouwrijp gemaakt voor start bouw. Verder is de verwachting dat binnenkort een convenant tussen gemeente Zaanstad, Hembrug Zaandam B.V., Port of Amsterdam, havenbedrijven Westpoort en ORAM getekend wordt. Mede op basis hiervan wordt dit najaar gestart met het stedenbouwkundig plan voor het zuidelijk deel, enerzijds voor de inpassing van woningbouw en anderzijds voor behoud en programmering van de bestaande industriële gebouwen en hallen op het Hembrugterrein.