ZAANDAM - Vanaf 13 juni 2022 is het in Zaanstad mogelijk online je rijbewijs te verlengen. Die verlenging is dan online aan te vragen via de website van Dienst Wegverkeer (RDW). Na twee werkdagen kunnen inwoners het verlengde rijbewijs ophalen op het stadhuis in Zaandam.

Online aanvragen is alleen mogelijk bij verlenging of bij een uitbreiding van categorieën. Ook moeten inwoners in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs en is de DigiD-app met ID-check nodig. Als iemand voor de eerste keer een rijbewijs aanvraagt, dan moet die persoon nog wel naar het stadhuis.

Stap vooruit in dienstverlening

Wethouder Rita Noordzij (Dienstverlening) vertelt: 'Ik ben blij met deze stap waarmee we onze dienstverlening nog toegankelijker maken. We zien dat veel van onze inwoners het fijn vinden om op een tijdstip dat hen uitkomt hun zaken digitaal te regelen. Dat je nu ook je rijbewijs digitaal kunt verlengen, is dan ook heel handig. We zorgen uiteraard dat onze dienstverlening waar mogelijk ook toegankelijk is voor mensen die liever niet alles achter de computer regelen.'

Erkende fotograaf of fotocabine

Om het rijbewijs online te kunnen verlengen, is een pasfoto nodig die gemaakt is door een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. Een overzicht van erkende fotografen en fotocabines is te vinden op www.rdw.nl/locatiewijzer. De fotograaf verstuurt de gemaakte foto vervolgens digitaal, via een beveiligde omgeving, naar de RDW. Daar wordt ook de handtekening gezet. Deze wordt later gebruikt op het nieuwe rijbewijs. Daarna kunnen mensen met de DigiD-app met ID-check binnen een paar minuten de verlenging van uw rijbewijs regelen. Betalen kan via iDEAL. Meer informatie is te vinden op www.rdw.nl/rijbewijsverlengen.

Ophalen kan na twee werkdagen


Na twee werkdagen is het rijbewijs op te halen op het stadhuis in Zaandam. Hiervoor moet een afspraak gemaakt worden via de website www.zaanstad.nl, zoekterm: afspraak maken. Het huidige rijbewijs moet meegenomen worden omdat dat moet worden ingeleverd.