ZAANSTAD - Gemeente Zaanstad heeft bedrijfskleding voor medewerkers openbare ruimte aanbesteed en ingekocht volgens de ´R-ladder van circulariteit’. Dat wil zeggen, hoe hoger op de ladder, hoe beter. Zo zijn reuse (direct hergebruik) en repair (repareren) beter dan recyclen. De bedrijfskleding wordt gerepareerd en telt inmiddels tien nieuwe items met gerecycled polyester en gerecycled katoen. De nieuwe kledingstukken worden gedragen als oude kleding niet meer draagbaar of niet meer veilig is. Wethouder Stephanie Onclin bekeek met twee nieuwe medewerkers de nieuwe bedrijfskleding. Onclin: ‘Door circulair in te kopen minimaliseren we de inzet van (nieuwe) grondstoffen, worden producten en materialen hergebruikt en verlengen we de levensduur. Heel goed dat we hier met deze aanbesteding op hebben kunnen sturen.’

Duurzame kleding

Wist u dat uw meest duurzame kledingstuk al in uw kast ligt of hangt? Uit een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is gebleken dat we in Nederland gemiddeld 50 (bijna) ongedragen items hebben. Dit zette ook gemeente Zaanstad aan het denken, toen er nieuwe bedrijfskleding nodig was. Wat hebben we al en kunnen we hiermee? Te veel ongebruikte kleding is niet duurzaam, want voor het maken van deze kleding zijn veel grondstoffen en water gebruikt. De textielindustrie is helaas nog steeds een van de meest vervuilende industrieën.

Wethouder Stephanie Onclin en medewerkers van gemeente Zaanstad presenteren de bedrijfskleding.

Daarom is het goed om te gebruiken wat we al hebben. Zo bekeek de gemeente de eigen voorraden en werden deze eerst zoveel mogelijk opgemaakt. Ook bekeken we of alle kledingstukken echt gebruikt worden en nodig zijn. Kan het misschien anders?

Zo droegen medewerkers voorheen op warme dagen naast een shirt ook nog een veiligheidsvestje. Komende zomer wordt dat anders. Straks dragen ze een shirt met veiligheidsreflectie in één. Een van de medewerkers grapte: ‘Dit scheelt me ook nog eens tijd met aankleden!’ Daarnaast laat de gemeente de bedrijfskleding beter verzorgen. Zit een kledingstuk niet helemaal goed of gaat er een kledingstuk kapot, dan repareren we het. En straks gaan we mogelijk van een kapotte lange broek op den duur een korte broek maken. Zo gaat kleding zo lang mogelijk mee.

Post-consumer gerecycled katoen

Van de 10 items met gerecycled textiel springt de spijkerboek eruit. Deze is gemaakt van 40% post-consumer gerecycled katoen en 60% nieuwe katoen. Dat wil zeggen dat deze nieuwe spijkerbroek mede is gemaakt van een oude kapotte spijkerbroek.