ZAANSTAD - In totaal zijn er 111 wapens ingeleverd tijdens de wapeninleveractie in Zaanstad. Tijdens de week van de veiligheid, tussen 9 en 15 oktober, konden mensen straffeloos hun wapen inleveren op het politiebureau in Zaandijk. Burgemeester Jan Hamming laat weten: “elk wapen dat van straat is draagt bij aan een veiliger Zaanstad en verdere bewustwording over de omvang van het probleem. Alleen al daarom ben ik tevreden over de opbrengst van deze wapeninleveractie”.


“Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Helaas lijkt het wapenbezit in heel Nederland vooral onder de jeugd de laatste jaren toe te nemen. Ook zijn er nog steeds teveel geweldsincidenten met wapens met soms tragische gevolgen. Het leed dat kan ontstaan is onmetelijk groot en bovendien heeft het grote impact op het gevoel van veiligheid van onze inwoners. Dat vind ik onbestaanbaar en daarom wil ik er alles aan doen om het wapenbezit terug te dringen. We proberen op verschillende manier om het aantal geweldincidenten terug te dringen. Dat doen we met preventieve inzet, bijvoorbeeld in samenwerking met het onderwijs. Maar ook repressie is belangrijk. We moeten alles in het werk stellen om die incidenten te voorkomen en het aantal wapens op straat naar beneden te brengen. Daarom hebben we in Zaanstad onder andere het preventief fouilleren, het messenverbod en doen we mee aan deze actie”.

Totale opbrengst van de wapeninleveractie

Na telling bleek dat er uiteindelijk 111 wapens en 220 stuks munitie zijn ingeleverd.
Het gaat daarbij om veel verschillende soorten wapens zoals bijvoorbeeld kapmessen (4), vlindermessen (8), zwaarden (2), gevechtsbijlen (8), nepvuurwapens en airsoftpistolen (16) en een echt hagelgeweer.
Ter vergelijking: in 2021 werden er 64 wapens ingeleverd. In 2020 268 wapens. In 2020 was het een lokaal initiatief (net zoals dit jaar) en in 2021 een landelijke inleveractie.