ZAANSTAD - Altijd al willen weten wat er allemaal bij komt kijken bij het openen van bruggen? Op zaterdag 14 april tussen 10.00 uur en 15.00 uur organiseert de afdeling Havens en Vaarwegen van de gemeente Zaanstad een Open Dag en krijgen de bezoekers antwoord op deze vraag.

De bezoekers van de Open Dag kunnen onder meer een kijkje nemen op de Centrale Post. Vanuit deze post worden veertien Zaanse bruggen bediend. Ook kunnen zij aan boord stappen van het patrouillevaartuig Zaanstad 2. Met dit schip houden de havenbeambten toezicht en handhaven zij het naleven van de nautische wet- en regelgeving op Zaans water. En zij kunnen een kijkje nemen onder een van de Zaanse bruggen en de Zaanse havenmeester vragen stellen over de Zaanse bruggen.

Goed dat je wacht

De afgelopen twee jaar heeft de gemeente de campagne ‘Goed dat je wacht’ gevoerd. Het doel van deze campagne is om inwoners bewust te maken dat stoppen voor de slagbomen bij de Zaanse bruggen goed is voor de eigen veiligheid en voor de doorstroming van het verkeer. Elke week kiezen een paar honderd mensen ervoor om de rode lichten of slagbomen bij de bruggen te negeren. Dit levert gevaarlijke situaties op.

Wethouder Vissers van Havens en Vaarwegen: 'Juist omdat we zoveel bruggen hebben, willen we duidelijk maken dat de norm is dat je wacht voor een brug die opengaat. We zijn natuurlijk blij dat veel mensen zich aan de regels houden, maar het is ook goed om duidelijk te maken dat mensen die zich niet aan de regels houden gevaarlijk bezig zijn en anderen overlast bezorgen. Daarom blijven we dit onder de aandacht brengen.’

Plannen leerlingen van het Technasium krijgen een vervolg

Leerlingen van het Technasium van het St. Michaël College in Zaandam presenteerden begin dit jaar hun plannen om fietsers, voetgangers en automobilisten te laten stoppen voor het rode licht voor een brug. Dit alles in het kader van de campagne 'Rood licht, goed dat je wacht'. De jury beoordeelde de plannen onder andere op veiligheid, innovativiteit en haalbaarheid. Sanne, Melle en Matt werden door de jury tot winnaar uitgeroepen. Zij kwamen onder ander met het idee om sensoren onder de brug te plaatsen, die afgaat als iemand onder de bomen doorgaat, terwijl ze al dalen of al naar beneden zijn en bij de bruggen een klok te plaatsen, waarop passanten kunnen zien, hoe lang het nog duurt voordat de slagbomen naar beneden gaan en de brug geopend gaat worden. Het winnende voorstel gaat de gemeente Zaanstad verder laten onderzoeken door een professioneel bedrijf.